Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή

10.06.2010

Υλικά

  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κιλό βούτυρο
  • 5 αβγά
  • 3 γιαούρτια πρόβεια
  • Μισή βανίλια
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 800 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • Αμύγδαλα φιλέ

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι, για να είναι εντελώς κρύο όταν το χρησιμοποιήσετε.

2. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν καλά.

3. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και μετά λίγα λίγα τα γιαουρτάκια με την πέτσα τους.

4. Συνεχίζετε με τα μυρωδικά και, τέλος, χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, στο οποίο έχετε ανακατέψει τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.

5. Στρώνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο σας.

6. Αμέσως μόλις τη βγάλετε από το φούρνο "καυτή ακόμα" την περιχύνετε με το σιρόπι "εντελώς κρύο", πασπαλίζετε την επιφάνεια με μπόλικα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και την αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε.