Τάρτα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα αλά Pandespani

25.10.2013
Η πανσέληνος στο τραπέζι, η πιατέλα για επιδρομή στα σκοτεινά σε κατάσταση νυχτερινής υπογλυκαιμίας ή το Ζαλζάλα Κοχ* σε σοκολατένια κάτοψη; Για όσους συμφωνούν ότι «σαν τη σοκολάτα, δεν υπάρχει μεταφυσική στη γη» (Fernando Pessoa), ιδού μια σοκολατένια τάρτα για την εποχιακή δοκιμή των αντοχών.

Με μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα (μέσα και πάνω), ζουμερή στο εσωτερικό της, τραγανή στην επικάλυψη, γλυκιά τόσο όσο και ελαφριά σε υφή, στο όριο του σουφλέ. Το τέλειο άλλοθι σε γκουρμέ φόνο δεν μπορεί παρά να διαθέτει όλα τα γευστικά στοιχεία που σε πείθουν για ό,τι αφορά στο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά.

Ωδή στη σοκολάτα έχουμε κάνει σε πολλές συνταγές του pandespani, οπότε η τωρινή εκδοχή του πειρασμού δικαιούται να είναι φειδωλή στα λόγια.
Υπενθυμίζεται απλώς ό,τι ισχύει σε όλα τα γλυκά που το συγκεκριμένο υλικό κυριαρχεί: η ποιότητά της είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα. Διαλέξτε επομένως, την καλύτερη δυνατή σκούρα σοκολάτα (υψηλής περιεκτικότητας 60-70%).

Συνταγή απολαυστικότατη σε κάθε στάδιο –οι λάτρεις της bitter παρακαλούνται να μην γλείφουν κρυφά τα κουτάλια-, τέλεια για να κλείσει ένα γεύμα ή για να ανοίξει την ημέρα με τον πρωινό καφέ ή ή ή... Και ναι, να την δοκιμάσετε.

* Ζαλζάλα Κοχ είναι το νεογέννητο νησί που αναδύθηκε μετά τον πρόσφατο σεισμό του Πακιστάν κοντά στις ακτές της πόλης Γκουαντάρ και έχει σχήμα κυκλικό. Δείτε στο λινκ τη φωτό από δορυφόρο

Προετοιμασία: 30 λεπτά συν το 15 το ψήσιμο. Υπολογίστε επίσης τουλάχιστον άλλη 1- 1½ για να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε να κάνετε την σοκολατένια τάρτα αρκετά νωρίτερα ή και την προηγουμένη. Αν δεν θέλετε να περιέχει αλκοόλ, απλώς παραλείψτε το ποτό στα υλικά. Θα χρειαστείτε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 26-28 εκατ. (η τάρτα της φωτό είναι 28 εκατ.) ή ανάλογο τσέρκι, που θα το βάλετε σε αντικολλητική επιφάνεια. Ακολουθείστε τα βήματα. Παρά τις διευκρινήσεις, η συνταγή είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι δείχνει.

Υλικά (για 8-10 άτομα, τάρτα διαμ. 28 εκατ.)
180 γραμ. ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα τους, χοντροσπασμένα στο μούλτι
1.5 - 2 κ.σ. ζάχαρη (κάνει και μαύρη ή καστανή)
για το μείγμα σοκολάτας
150 γραμ. καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια
50 γραμ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια
60 ml κρέμα γάλακτος full fat
1 μικρή πρέζα αλάτι
2 κ.σ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
για το μείγμα της τάρτας
7 ασπράδια αβγών (χωριστά)
6 κρόκοι
60 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. αλεύρι
1.5 κ.σ. κακάο
για την επικάλυψη
125 γραμ. μαύρη σοκολάτα
60 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα

έξτρα βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
1/3 φλ. αλεύρι περίπου για το πασπάλισμα

Ετοιμάζετε τα αμύγδαλα: Προθερμαίνετε το γκριλ στο max. και βάζετε τη σχάρα του στην πάνω θέση.
Βάζετε τα σπασμένα αμύγδαλα (μερικά δευτερόλεπτα στο μούλτι αρκούν, δεν πρέπει να είναι σκόνη) σε ταψάκι στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Τα βάζετε κάτω απ’ το καυτό γκριλ για 1-2 λεπτά. Τα βγάζετε και ανακατεύετε.
Κατεβάζετε τη σχάρα στη μέση και τη θερμοκρασία του φούρνου σε κανονικούς 180 βαθμούς C. (ψήσιμο πάνω-κάτω).


Προετοιμάζετε τη φόρμα: Την αλείφετε πολύ καλά με βούτυρο και πασπαλίζετε παντού, ειδικά την γωνιακή περιφέρεια, με αλεύρι. Χρησιμοποιήστε γι’ αυτή τη δουλειά ένα σουρωτήρι. Αδειάστε το αλεύρι που θα περισσέψει.

Ετοιμάζετε τη σοκολάτα: Σε μπολ που τοποθετείτε πάνω σε κατσαρόλι με νερό που σχεδόν βράζει (μπεν μαρί), βάζετε τα κομμάτια της σοκολάτας να λιώσουν, βοηθώντας στο λιώσιμο με μια σπάτουλα. Μόλις έχουν λιώσει εντελώς, προσθέτετε το βούτυρο και το αλάτι, και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά εντελώς.
Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το ποτό. Ανακατεύετε με τη σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Το κρατάτε χωριστά.

Σημείωση: Το νερό του μπεν μαρί δεν πρέπει να βράζει για να μην ψήσει τη σοκολάτα και δημιουργηθούν σκληροί σβώλοι.
Κάνετε το μείγμα της τάρτας: Βάζετε στο μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαλακή μαρέγκα (οι μύτες που δημιουργούνται μόλις που στέκονται, αλλά στη βάση της μαρέγκας δεν υπάρχει υγρό). Προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη να διαλυθεί και η μαρέγκα να στέκεται. Ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους, το αλεύρι και το κακάο ανακατεύοντας και τελευταίο με σπάτουλα διπλώνετε, ανακατεύοντας μέχρι κάτω το μείγμα της σοκολάτας (κρατήστε το άδειο μπολ).

Ψήσιμο: Αδειάζετε το μισό σοκολατένιο μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, προσθέτετε τα μισά αμύγδαλα και πάνω σ’ αυτά το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λεπτά.
Σημείωση: Μην μπείτε στον πειρασμό να παρατείνετε το ψήσιμο. Η τάρτα στο εσωτερικό δεν πρέπει να είναι σαν στεγνό κέικ.
Βγάζετε τη φόρμα απ’ το φούρνο και αφήνετε 15 λεπτά να κρυώσει, πριν την μεταφέρετε με προσοχή σε σχάρα αφήνοντάς την για 1-1½ ώρα ήσυχη να κρυώσει εντελώς.

Σημείωση: Το επάνω μέρος της τάρτας είναι μαλακό και κολλάει όσο είναι ακόμη ζεστό και φρέσκο. Κάντε τις κινήσεις ευγενικά και αποφύγετε τα τσουγκρίσματα. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, μπορείτε απλώς να κρατήσετε τον πάτο, μεταφέροντας πάνω σ’ αυτόν την τάρτα τόσο στη σχάρα όσο και στην πιατέλα.

Ολοκλήρωση: Βάζετε ξανά σε μπεν μαρί το μπολ που είχατε λιώσει τη σοκολάτα και λιώνετε με τον ίδιο τρόπο την υπόλοιπη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά. Την ρίχνετε πάνω στην τάρτα και την απλώνετε με σπάτουλα, ώστε η επικάλυψη να είναι κατά το δυνατόν ισόπαχη. Αφήνετε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε την τάρτα σε καθαρό δίσκο σερβιρίσματος και προσθέτετε επάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Συνοδέψτε, αν σας αρέσει με κρέμα, σερβιρισμένη χωριστά.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.