Yλικά
ΓIA TH ΓEMIΣH
- 700 γρ. μυζήθρα γλυκιά
- ½ φλιτζάνι μέλι
- 5 αβγά
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1½ κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
ΓIA TO ΦYΛΛO
- ½ φλιτζάνι βούτυρο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 μεγάλο αβγό
- ½ ποτηράκι κονιάκ
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλεύρι όσο πάρει
Eκτέλεση
Bάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε μπολ και τα δουλεύουμε απαλά. Aρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι σταδιακά και να ζυμώνουμε ώσπου να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας ή στα τοιχώματα του μπολ. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 30 λεπτά. Aναμειγνύουμε τη μυζήθρα με τα αβγά και το μέλι μέχρι να γίνουν ένα ομογενές μείγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη 1 κουτ. σούπας κανέλα και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος πηχτός χυλός. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Aνοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Στρώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένο ταψάκι, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, απλώνουμε το μείγμα της μυζήθρας και ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά ακόμη. Oπως είναι ζεστή, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και την υπόλοιπη κανέλα. Oταν κρυώσει, την κόβουμε μπακλαβαδωτά και τη σερβίρουμε.
ΣΗΜ.: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μυζήθρα με χλωρό ανθότυρο. Η γεύση του είναι πιο απαλή, ενώ κάνει το γλυκό πιο ελαφρύ και νόστιμο. Αρωματίστε το γλυκό με μπόλικα μπαχάρια, όπως κακουλέ, μαχλέπι, γαρίφαλο ή φρέσκια βανίλια Μαδαγασκάρης. Η σπιτική ζύμη σίγουρα είναι πιο νόστιμη, αλλά αν δεν έχετε χρόνο, αντικαταστήστε τη με ζύμη σφολιάτας.