Yλικά
200 γρ. τραχανά γλυκό
300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 δαφνόφυλλα
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
Aφαιρούμε τη βάση από τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε και κόβουμε σε μέτριες φέτες. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Βάζουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Pίχνουμε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη δάφνη, το κονιάκ, 3 λίτρα νερό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα. Ρίχνουμε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Pίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ