Σούπα με ψητά καρότα, κάστανα και ντομάτα

21.02.2013
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 55-60 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 250 γρ. καρότα καθαρισμένα
  • 5 ντομάτες μέτριες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γρ. κάστανα αποφλοιωμένα
  • 2½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού γιαούρτι σακούλας
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε σε ρηχό ταψί τα καρότα, τα κάστανα, το κρεμμύδι και τις ντομάτες ολόκληρες, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το πορτοκάλι, τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός για 10 λεπτά. Τραβάμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Λιώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με έναν πολτοποιητή χειρός μέχρι να πάρει την υφή που θέλουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζωμό. Δοκιμάζουμε ξανά το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε σε μικρό μπολ τον βασιλικό με το γιαούρτι. Σερβίρουμε τη σούπα σε τέσσερα μπολ και στη μέση του πιάτου προσθέτουμε μία μεγάλη κουταλιά από το γιαούρτι.