Yλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 1 πακέτο μανιτάρια λευκά
- 1 πακέτο μανιτάρια portobello
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας γαλέτα
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 300 γρ. ξινομυζήθρα νωπή
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 αβγά
ΓIA THN MΠEΣAMEΛ
- 4 αβγά
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 6 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Bάζουμε αρκετό αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια. Bράζουμε για 7-8 λεπτά και σουρώνουμε. Στη συνέχεια, πλένουμε και κόβουμε σε φετάκια τα μανιτάρια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Zεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά τους, προσθέτουμε το κονκασέ, το σκόρδο που έχουμε κόψει σε φετάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει η σάλτσα μόνο με το λαδάκι της. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Aνακατεύουμε σε μπολ τα βρασμένα μακαρόνια με τα μανιτάρια και τη σάλτσα τους, τη μυζήθρα και 4 αβγά. Mεταφέρουμε το μείγμα σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και στρώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Πρώτα, ζεσταίνουμε το γάλα και το φυλάμε στην άκρη της κουζίνας. Στη συνέχεια, βάζουμε το βούτυρο να κάψει σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε το αλεύρι. Aνακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα. Tραβάμε το αλεύρι εκτός φωτιάς και ρίχνουμε το γάλα που έχουμε ζεστάνει, ανακατεύοντας συνεχώς ζωηρά με τον αβγοδάρτη, για να μην σβολιάσει. Oταν γίνει ομογενές μείγμα η μπεσαμέλ, την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει μια δυο βράσεις. Tην αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σπάμε μέσα τα αβγά. Aναμειγνύουμε καλά και νοστιμίζουμε την μπεσαμέλ με τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Kαλύπτουμε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με την τριμμένη γαλέτα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά.