Ντολμαδάκια ροδίτικα

29.11.2012

Yλικά

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (περασμένο μία φορά)
  • 1/2 κιλό κιμά χοιρινό (περασμένο μία φορά)
  • 50 αμπελόφυλλα φρέσκα
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 ντομάτες σε χοντρές ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 12 κολοκυθάκια ολόκληρα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό μοσχαριού
  • αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα και τα ξεπλένουμε καλά. Βράζουμε νερό με τον μισό χυμό λεμονιού σε κατσαρόλα και ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 2 λεπτά. Σουρώνουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τους κιμάδες, το βούτυρο, το κρεμμύδι, τον ντοματοπελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στη βάση μιας κατσαρόλας τα μισά κολοκυθάκια και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια τοποθετώντας μία κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε φύλλο. Στρώνουμε τα ντολμαδάκια ενδιάμεσα και πάνω από τα κολοκυθάκια. Απλώνουμε πάνω μερικές ροδέλες ντομάτας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μια δεύτερη στρώση. Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια με μερικά αμπελόφυλλα και τα περιχύνουμε με τον ζωμό μοσχαριού και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε ξανά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου. Τα σερβίρουμε σκέτα ή με αβγολέμονο.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΚΟΥΝΟΓΛΟΥ