Μουσακάς με μελιτζάνες

08.01.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

1 κιλό μελιτζάνες σε φέτες 1½ εκ.

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 κουτ. σούπας γαλέτα

αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο + αρνίσιο

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/2 φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο

1 κουτί ντομάτα κονκασέ

1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

1 ξυλαράκι κανέλα

1 δαφνόφυλλο

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για την μπεσαμέλ

120 γρ. βούτυρο

130 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα

50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο

2 δαφνόφυλλα

EKTEΛEΣH

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, τη ρίγανη και το θυμάρι για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Βγάζουμε το μείγμα με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο και στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζουμε στην κατσαρόλα τους κιμάδες και σοτάρουμε για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά επιπλέον. Επαναφέρουμε το μείγμα του κρεμμυδιού στην κατσαρόλα με τον κιμά και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά. Βγάζουμε τον κιμά από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε καλά τις μελιτζάνες.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις αρχίσει να καίει, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές τους. Τις μεταφέρουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τηγανίζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τις αφήνουμε και αυτές πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το μπαχάρι και τη δάφνη σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην σβολιάσει. Ανακατεύουμε συνέχεια και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Βγάζουμε τη δάφνη από το γάλα και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.

Βγάζουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε τη βάση του ταψιού με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε στη βάση του τη μισή γαλέτα. Απλώνουμε επάνω τις μισές μελιτζάνες χωρίς κενά ανάμεσά τους και από πάνω απλώνουμε το μισό μείγμα του κιμά. Στη συνέχεια, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και το τυρί. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.

Tip: Μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου κιμά από αρνί ή και να το αντικαταστήσουμε με χοιρινό.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ