ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 1 μπούτι αρνίσιο (περίπου 1½ κιλό)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1/2 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 φιλετάκια αντζούγιας
- 1/2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
- 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
- αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Καθαρίζουμε το μπούτι από τα έξτρα λίπη και κάνουμε αρκετές τρύπες με τη μύτη του μαχαιριού σε διάφορα σημεία του κρέατος. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλοιφή. Με το μείγμα αυτό αλείφουμε το κρέας και προσπαθούμε να βάλουμε και λίγη από αυτήν την «κρέμα» μέσα στις μικρές τρύπες που έχουμε κάνει στο μπούτι. Μεταφέρουμε το κρέας απευθείας πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και από κάτω τοποθετούμε ένα μικρό ταψί για να μαζεύει τα υγρά. Ψήνουμε το μπούτι για περίπου 2 ώρες στην ίδια θερμοκρασία, μέχρι να αρχίσει να αποκολλάται το κρέας από το κόκαλο. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το κόψουμε.
Tip: Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε στο ταψάκι που έχουμε τοποθετήσει κάτω από τη σχάρα του φούρνου μερικές πατάτες, οι οποίες θα ψηθούν μαζί με τα υγρά από το κρέας. Απλώς, τότε πρέπει να προσθέσουμε στις πατάτες λίγο ελαιόλαδο, λίγο λευκό κρασί και αλατοπίπερο.
- Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος