Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
- Καλή πηγή φυσικών σακχάρων και φυτικών ινών.
- Πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά.
- Περιέχει βιοενεργά ένζυμα (π.χ. ακτινιδίνη), τα οποία προάγουν την χώνευση των πρωτεϊνών.
- Περιεκτικό σε φλαβονόλες-κατεχίνες, που συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.
- Δραστηριοποιεί το έντερο, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του, συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά ιώσεις και φλεγμονές.
- Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική κατά των καρκίνων στομάχου και μαστού.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
- Πλούσιο σε διάφορα φυτοθρεπτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο και πηκτίνη.
- Υψηλό σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δρα κατά ιών και φλεγμονών.
- Προάγει την υγεία των αγγείων, προστατεύει τα μάτια από εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
- Συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της LDL-χοληστερόλης και της ομοκυστεΐνης.
- Ελαττώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.
- Εμποδίζει το σχηματισμό διάφορων καρκινογόνων ενώσεων στον οργανισμό, εξουδετερώνει τη δράση άλλων.
Συνεπώς και τα δύο...
...Είναι απολύτως απαραίτητα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με τουλάχιστον τρία διαφορετικού χρώματος φρούτα ημερησίως.
- Το ακτινίδιο είναι προτιμότερη επιλογή εάν έχετε πεπτικά προβλήματα (προσοχή στα λεπτά σποράκια!), δυσκοιλιότητα, υποφέρετε από συχνές κεφαλαλγίες ή έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνη C, π.χ. επειδή είστε καπνίστρια.
- Το πορτοκάλι είναι καλύτερη επιλογή σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ιδίως, δε, εάν χρειάζεστε περισσότερα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά.
- Συμβουλές κατανάλωσης: Απολαύστε το πορτοκάλι αυτούσιο και μόνο του, καλύτερα περιχυμένο με λίγη κανέλα, ώστε να εκμεταλλευθείτε στο μέγιστο τη θρεπτική του αξία. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με ανάλατους ξηρούς καρπούς, να το προσθέσετε σε σαλάτες ωμών λαχανικών αλλά και να το χρησιμοποιήσετε σε μαρινάτες και σάλτσες. Αποφύγετε την κατανάλωση πορτοκαλιού ως επιδόρπιο μετά το φαγητό ή αργά το βράδυ.
Μέση ενεργειακή αξία * | ||||
Ακτινίδιο | Πορτοκάλι | |||
Ανά 100g | Ανά 1 μέτριο | Ανά 100g | Ανά 1 μέτριο | |
Θερμίδες | 72 | 90 | 51 | 69 |
Πρωτεΐνες (g) | 0,4 | 0,5 | 1 | 1,4 |
Υδατάνθρακες (g) | 16,8 | 21 | 11,6 | 15,7 |
Λιπαρά (g) | 0,4 | 0,5 | 0,1 | 0,2 |
Φυτικές ίνες (g) | 2,6 | 3,3 | 2,1 | 2,8 |
Βιταμίνη C (mg) | 92 | 115 | 45 | 61 |
Μονάδες ORAC | 1210 | 1512 | 1819 | 2455 |
*Σε συνήθεις ελληνικές ποικιλίες. 1 μέτριο ακτινίδιο έχει βάρος περίπου 125g, ενώ1 μικρό πορτοκάλι γύρω στα 135g. |