Yλικά
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι
- 85 γρ. βούτυρο
- 85 γρ. ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- 1 αβγό
- 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- κρασί για το άλειμμα
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 λουκάνικα χωριάτικα μεγάλα σε λεπτές ροδέλες
- 200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 αβγά βραστά σκληρά
- 100 γρ. γραβιέρα σε κύβους
- 1 πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. μαραθόριζα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε τα λουκάνικα, την πιπεριά, τη μαραθόριζα, την πάπρικα, αλατοπίπερο και τον μαϊντανό. Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Mόλις κρυώσει, ρίχνουμε τη γραβιέρα. Eτοιμάζουμε τη ζύμη: Pίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι και αλάτι, προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρασί, το αβγό και τον πελτέ. Δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει αφράτη, την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα στρωμένη με λαδόκολα, αλείφουμε τα τοιχώματά της με κρασί, ρίχνουμε τη γέμιση και προσθέτουμε τα αβγά κομμένα σε φέτες. Ψήνουμε στους 170°C για 20 λεπτά
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ