Φοκάτσια (focaccia) με δεντρολίβανο

09.01.2012

Υλικά για 10 άτομα

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 15 γρ. αλάτι
  • 330 γρ. νερό χλιαρό
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 110 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • λίγο αλάτι χοντρό

Eκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι στο χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το δεντρολίβανο και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 20 λεπτά. Ζυμώνουμε πάλι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες. Λαδώνουμε 10 ατομικά φορμάκια και απλώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη σε κάθε φορμάκι. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά. Μόλις ξεφουρνίσουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

Τip: Αντί για μυρωδικά, μπορούμε να προσθέσουμε στη focaccia κρεμμύδι σε ροδέλες ή σκληρά τυριά κομμένα σε κύβους.