Τα έχουμε συνδυάσει ψητά και ζεστά, σερβιρισμένα σε χάρτινο χωνάκι από τους πλανόδιους καστανάδες κι όμως τα κάστανα σερβίρονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους κι αποτελούν μια τροφή υψηλής ενέργειας, πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.
Η κυρία Δήμητρα Δάρτση ξέρει από... κάστανα, αφού όχι μόνο γεννήθηκε σε ένα χωριό γεμάτο καστανεώνες, την Καστανερή της Βορείου Ελλάδος, αλλά είναι και υπεύθυνη της παραδοσιακής οικοτεχνίας «Οι Γουμένισσες», στη Γρίβα του όρους Πάικου, με σπεσιαλιτέ (ανάμεσα στα άλλα) το γλυκό του κουταλιού κάστανο και την κρέμα κάστανο. Με χαρά, λοιπόν, μοιράστηκε κάποιες από τις γνώσεις και τις συνταγές της μαζί μας.
Ορεινά, νόστιμα και θρεπτικά
«Η συγκομιδή του κάστανου είναι μια δύσκολη και πολλές φορές επίπονη διαδικασία, λόγω του αγκαθωτού περιβλήματος του καρπού», μας εξηγεί η κ. Δάρτση. «Οι καστανιές είναι δέντρα πολυετή, που φύονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και βρίσκονται σε όλη την ορεινή Ελλάδα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, παρά μόνο ξεχορτάριασμα κάθε χρόνο και κλάδεμα κάθε τρία χρόνια. Στην Ελλάδα οι πιο αξιόλογες ποικιλίες είναι τα βολιώτικα και τα κρητικά, γνωστά και ως μαρόνια. Από την εμπειρία μου, όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο πιο νόστιμο θα βγει το κάστανο. Στην περιοχή μας, κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου έχουμε τη γιορτή του κάστανου. Βράζουμε και ψήνουμε τα κάστανα, τα οποία μοιράζονται στον κόσμο σε ένα τοπικό πανηγύρι».
Ένας καρπός, πολλές νοστιμιές
Ο πιο απλός τρόπος για να γευτείτε τα κάστανα είναι ψητά. Αφού χαράξετε τη φλούδα τους, τα τοποθετείτε σε τρυπημένο παλιό τηγάνι και τα ψήνετε στο μάτι της κουζίνας ή, ακόμα καλύτερα, στο τζάκι. Όμως και στη μαγειρική μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους:
- Σιγοβρασμένα σε βούτυρο με λίγο ζωμό κρέατος αποτελούν υπέροχο συνοδευτικό για ψητά κρέατα.
- Λιωμένα πουρέ -ή ακόμα και μαρμελάδα κάστανο- χρησιμοποιούνται ως γέμιση σε πουλερικά.
- Δοκιμάστε τα επίσης βρασμένα σε νερό, ξεφλουδισμένα και βουτηγμένα για λίγο σε χλιαρό γάλα.
- Και, φυσικά, στη ζαχαροπλαστική για υπέροχα επιδόρπια: γλυκά, παγωτά, τσουρέκια, γλυκό κουταλιού.
Συμβουλή: Όταν αγοράζουμε κάστανα, θα πρέπει να προσέξουμε να είναι μικρά σε μέγεθος, με γυαλιστερό φλοιό, κατάλευκη σάρκα και βαριά. Αν είναι ελαφριά, μπορεί να είναι σάπια ή κούφια.
Πρόταση: Επισκεφτείτε τη Γρίβα στο όρος Πάικου του Κιλκίς, όπου την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου διοργανώνεται η «Γιορτή Κάστανο -Τυρί - Κρασί», και γευτείτε τη νέα σοδειά κάστανων, ντόπιες πίτες και γλυκά. Αν πάλι μένετε στη Νότια Ελλάδα, τριήμερο φεστιβάλ «Γιορτής Κάστανου» διοργανώνεται στην Άρνα της ορεινής Λακωνίας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη.
ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Γλυκονοστιμιές με κάστανο:
«Ήδιστον», γλυκό του κουταλιού.
«Φιλύρα», κρέμα κάστανου.
«Αχίλλεια», γλυκό του κουταλιού.
«Οι Γουμένισσες», για κρέμα και γλυκό κουταλιού.
ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ