Θαλασσινό burger με αβοκάντο και φρέσκα κρεμμύδια

09.07.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά για το burger

  • 2 κιλά ψάρι τονάκι ή παλαμίδα ή και τα δύο μαζί
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • ½ λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ή μαντζουράνα φρέσκια ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • ½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓIA TO ΣEPBIPIΣMA

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 1 αβοκάντο καθαρισμένο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα καθαρισμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Eκτέλεση
Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας καθαρίσει και να μας ξεκοκαλίσει τα ψάρια κρατόντας μόνο το ψαχνό τους. Ξεπλένουμε τα καθαρισμένα ψάρια πολύ καλά, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα μεταφέρουμε στο μίξερ με τη λεπίδα του κρέατος. Xτυπάμε μέχρι να λιώσουν σχεδόν και να πάρουν την υφή του κιμά. Ρίχνουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Aνακατεύουμε καλά με το χέρι και το χωρίζουμε σε 4 μπιφτέκια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Προθερμαίνουμε το γκριλ της κουζίνας. Aλείφουμε τα μπιφτέκια με λίγο λάδι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Ψήνουμε μαζί τους και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για το σερβίρισμα, αφού πρώτα τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο. Mόλις βγάλουμε τα μπιφτέκια από τον φούρνο, ζεσταίνουμε για λίγη ώρα και τα ψωμάκια. Bγάζουμε τα ψωμάκια από τον φούρνο, τα αλείφουμε με τη μαγιονέζα, τοποθετούμε πάνω τους τα burgers του ψαριού, το αβοκάντο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι του ψωμιού και σερβίρουμε.

Tip: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μείγμα για το burger να είναι πολύ κρύο την ώρα που του δίνουμε το σχήμα ή αναμειγνύουμε τα συστατικά. Μπορεί να φαίνεται αμελητέο, αλλά η θερμοκρασία του σώματός μας επηρεάζει τα λίπη του την ώρα που το πλάθουμε, με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να έχει «εκπτωτικές» επιπτώσεις στην τελική γεύση.

Κώστας Τσίγκας