Τι έχουμε:
- 1 1/2 κιλό κρέας μοσχαρίσιο, φιλέτο
- 3-4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 3 κρεμμύδια
- 1 ποτηράκι κρασί, κόκκινο
- 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
- 4-5 κουταλιές αλεύρι
- 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
- 2 φλιτζ. ζωμό, λαχανικών
- 7-8 κόκκους πιπεριού
- αλάτι
Για τον πουρέ:
- 4 πατάτες
- 1 φλιτζ. γάλα, ζεστό
- 1/2 κουταλιά μαργαρίνη
- στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
- στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι
Τι κάνουμε:
Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το κόβουμε σε κομμάτια και το αλευρώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε, έως ότου ροδίσουν ελαφρά και ομοιόμορφα.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο χλιαρό νερό και τους κόκκους πιπεριού.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου μια ώρα.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμα. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι και όταν δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει δέσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τον πουρέ:
Σε μια κατσαρόλα με νερό βράζουμε τις πατάτες, καθαρισμένες, για περίπου 30 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε, τις περνάμε από τον μύλο των λαχανικών και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το γάλα, τη μαργαρίνη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά, ώστε να ενωθούν.
Σερβίρουμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στον πουρέ, μαζί με τη σάλτσα.
Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα και λίγο μοσχοκάρυδο.
το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νάουσας.