Σαρικόπιτες (ανωγειανές)

04.01.2011

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 ποτήρι νερό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 κουτ. σούπας τσικουδιά (αν δεν έχετε, κάνει και το τσίπουρο)
  • 1/2 κιλό ξινομυζήθρα
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Μέλι θυμαρίσιο (για το σερβίρισμα)

Αυτή την εβδομάδα στα Χανιά φτιάχνουν τις σαρικόπιτες. Το σχήμα τους θυμίζει σαρίκι, ένα παλιό κρητικό κεφαλομάντιλο από το οποίο πήραν και το όνομά τους.

Εκτέλεση

1. Σε μια λεκάνη βάζετε το νερό, το λάδι και την τσικουδιά, ενώ σταδιακά ρίχνετε και το αλεύρι. Πλάθετε αρκετή ώρα ώστε η ζύμη σας να είναι αφράτη. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου.

2. Στη συνέχεια ανοίγετε το φύλλο αρκετά λεπτό και το κόβετε σε λωρίδες φάρδους 10 εκατοστών από τη μία άκρη έως την άλλη και απλώνετε την ξινομυζήθρα.

3. Αρχίζετε σιγά σιγά να κλείνετε περιστρέφοντας τις άκρες από τη μία προς την άλλη και φροντίζετε να κλείσει καλά. Όταν τελειώσει το τύλιγμα του φύλλου, αρχίζετε να το τυλίγετε σαν σαρίκι.

4. Στη συνέχεια παίρνετε προσεκτικά κάθε σαρικόπιτα και την τηγανίζετε σε όχι τόσο καυτό λάδι.

5. Τέλος, τις μεταφέρετε σε πιάτο, στο οποίο έχετε ήδη βάλει χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν τα πολλά λάδια και τις σερβίρετε με άφθονο θυμαρίσιο μέλι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ