Χριστόψωμο

28.12.2010

Υλικά (για δύο μεγάλα ψωμιά)

  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 130 γραμμ. μαγιά φούρνου
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 700 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 κρασοπότηρα λάδι
  • 2 φλιτζ. ζεστό κόκκινο κρασί
  • Λίγο αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 400 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 500 γραμμ. σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλα
  • Φλούδες από 2 πορτοκάλια ψιλοκομμένες
  • 1 ποτηράκι χυμός πορτοκαλιού
  • 1 ποτηράκι κονιάκ

Για το γαρνίρισμα

  • Λίγο λάδι
  • Σουσάμι
  • Καρύδια

Εκτέλεση

1. Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γραμμ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό.

2. Το πρωί προσθέτετε 250 γραμμ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνετε όλα καλά και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.

3. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά για να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (για 1 1/2 ώρα).

4. Πλάθετε τα χριστόψωμα και τα βάζετε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά. Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια. Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά και μετά για 35-40 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 150ο C.