Διαβάζοντας κανείς την υπόθεση του έργου έκτος του ότι όλα αυτά που θέτει έχουν πολύ ενδιαφέρον, είναι και πολύ οικεία φαντάζομαι στον περισσότερο κόσμο…
H παράσταση «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» είχε παιχτεί τον χειμώνα και είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Στην ουσία θα δούμε επί σκηνής δύο ζευγάρια που είναι φίλοι από το σχολείο αλλά το ένα ζευγάρι είναι εντελώς διαφορετικό από το άλλο. Για παράδειγμα εγώ και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης είμαστε μποέμ, πιο χύμα γενικά, πιο χαλαρό ζευγάρι. Εκείνος είναι συγγραφέας -όχι με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά προσπαθεί- και εγώ είμαι διακοσμήτρια. Ζούμε σε ένα σπίτι πολύ μακριά και μια μέρα καλούμε στο σπίτι μας τους φίλους μας δηλαδή τον Μέμο Μπεγνή και την Ευαγγελία Μουμούρη που έχουν βγάλει πολλά λεφτά, εκείνος είναι παραγωγός διαφημιστικών και εκείνη μέσα στις πλαστικές και στα μανικιούρ, φοράει μόνο μάρκες, γενικά είναι σε άλλη φάση. Όπως λέει και το κείμενο «αυτοί πάνε με ταχύπλοο ενώ εμείς με τον Βλαδίμηρο με κουπί». Το έργο αναφέρεται στο χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στις παιδικές φιλίες και καυτηριάζει αυτή την κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί, αν γεφυρώνεται και πώς αντιμετωπίζεται. Μέσα από μια λανθασμένη πράξη τους καθώς αφήνουν το κινητό ανοιχτό, ακούμε ότι μας θάβουν και εκεί αποκαλύπτονται πολλά. Ο Βλαδίμηρος σκηνοθετεί την παράσταση με κάποιο αυτοσχεδιασμό με την έννοια ότι έχει δουλέψει τόσο πολύ τις σχέσεις των ηθοποιών, πράγμα που σημαίνει ότι επί σκηνής έχουμε το δικαίωμα να αυτοσχεδιάσουμε οπότε κάθε μέρα μπορεί να υπάρχει κάτι διαφορετικό στην παράσταση. Όπως για παράδειγμα κάποιες διαφορετικές ατάκες τις οποίες –αν είναι καλές- μπορούμε και να τις κρατήσουμε.
Συναντήσατε τοξικούς φίλους όλα αυτά τα χρόνια;
Θεωρώ ότι είναι σχήμα οξύμωρο το «τοξικοί φίλοι». Ο τοξικός δεν είναι φίλος. Θέλω να πω ότι μπορεί να έχει φερθεί τοξικά σε εμένα αλλά δεν μου κόστισε γιατί στην πραγματικότητα δεν ήταν φίλος μου, δεν περίμενα κάτι από αυτόν, ούτε είχα επενδύσει σε αυτόν. Πολύ συχνά θα βρεθώ σε παρέες αλλά σε πολύ λίγους ανθρώπους έχω επενδύσει συναισθηματικά.
Άρα έχετε λίγους και καλούς φίλους.
Ναι, οι οποίοι είναι από το σχολείο. Έχω και 1-2 φίλους από τη δουλειά. Το θέμα της φιλίας με απασχολεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχω καταλήξει. Με πικραίνει το θέμα αυτό αλλά νομίζω τελικά ότι ο καλύτερος φίλος βρίσκεται στο σπίτι σου.
Εννοείτε τον σύζυγό σας, τα παιδιά σας..
Ναι. Πρέπει ο σύζυγος ή η σύζυγος να είναι τα πάντα εκεί για εσένα και να είναι πολλά πρόσωπα και μέσα σε αυτά να είναι και ο φίλος αλλά όχι μόνο φίλος γιατί εκεί καήκαμε.
Έχετε δίκιο, κυρίως μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης μπορεί να συμβεί αυτό..
Ναι έτσι είναι και αν η φιλία υπερκαλύψει το ερωτικό στοιχείο έρχεται ο κορεσμός και ο χωρισμός.
Μου βγάζετε ότι είσαστε από τους ανθρώπους που θα μιλήσουν στον άλλο face to face… Δεν θα διστάσουν δηλαδή...
Πάντα θα πω αυτό που με ενοχλεί. Δεν μου αρέσει να υπάρχει σκιά με κάποιον. Δεν ξέρω αν είναι πάντα καλό να μιλάς με ειλικρίνεια αλλά έτσι είμαι. Πολλές φορές μπορεί και να δίνω σημασία σε πράγματα που δεν χρειάζεται να δίνω. Αυτά όμως τα μαθαίνεις με τα χρόνια. Δηλαδή τα πάντα εξαρτώνται από τι είδους φίλος είναι ο άλλος. Στη λέξη φίλος γίνεται υπερ-χρήση. Έχει χάσει το νόημά της. Για παράδειγμα: φίλοι στο facebook, φίλοι στο instagram, φίλοι γιατί είμαστε σε μια δουλειά μαζί, φίλοι γιατί μόλις γνωριστήκαμε, φίλοι γιατί σε συμπαθώ…Έχουμε φτάσει να υπερ-χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη όπως και τη λέξη «αγάπη» οπότε πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, να γίνει delete και reset. Ειδικά στους διαδικτυακούς φίλους δεν πιστεύω καθόλου.
Έχετε αισθανθεί – κυρίως λόγω της αναγνωρισιμότητας σας – να σας φθονούν;
Έχω φίλτρα και δεν θέλω να αφήσω τον εαυτό μου να το αισθανθεί. Δηλαδή μπορεί να γίνεται αλλά διαλέγω να βάλω φίλτρο.
Θα συγχωρούσατε το ψέμα, την προδοσία και την υποκρισία σε μια φιλική ή ερωτική σχέση;
Σε φιλική σχέση όχι. Σε μια ερωτική σχέση αν είναι κάτι πολύ επιφανειακό, ναι θα τα συγχωρούσα.
Όπως για παράδειγμα ένα φλερτ;
Το φλερτ μπορεί να είναι πολύ ύπουλο και πολύ επικίνδυνο. Το φλερτ μπορεί να είναι πιο απιστία και από την κανονική απιστία. Δεν μιλάω για το απλό φλερτ που κάνουμε καθημερινά, τα πειράγματα, τα αστεία δηλαδή. Γενικά μου αρέσει η ζωή να έχει φλερτ, το θεωρώ απαραίτητο στοιχείο και δεν θα ήθελα να μου το στερήσει ο άντρας μου..Ξέρω ότι δεν τον ενοχλεί. Μου αρέσει πάρα πολύ το πείραγμα που κάνουν τα αγόρια στα κορίτσια και τα κορίτσια στα αγόρια. Αλλά αν ένα φλερτ έχει διάρκεια είναι επικίνδυνο. Εκεί σημαίνει προδοσία. Επίσης, αν μια απιστία γίνει για λίγες ώρες, μπορώ να τη συγχωρέσω.
Εννοείτε ένα one night stand;
Ακριβώς.
Έχει τύχει ποτέ να βιώσετε μια τέτοια κατάσταση και να τη συγχωρήσετε;
Φυσικά και μου έχει τύχει. Αν μου το πει θα είναι πιο ελαφριά η θέση του, αλλά αν το μάθω, εκεί υπάρχει προδοσία και εμένα η προδοσία είναι αυτή που με ενοχλεί καθώς και η συνενοχή με κάποιον άλλον εναντίον μου.
Κυρία Δραγούμη, ήσασταν και είσαστε μια από τις πιο όμορφες γυναίκες του καλλιτεχνικού χώρου. Έχετε ανασφάλειες μεγαλώνοντας;
Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν έχω. Φυσικά και έχω απλώς προσπαθώ να τα βρίσκω με τον εαυτό μου. Φυσικά αναπολώ τα νιάτα και βλέπω διαφορά αλλά με γεμίζει πάρα πολύ που τα νιάτα τα βλέπω μέσα στο σπίτι μου. Γενικά τα νιάτα και η ομορφιά είναι κάτι που μου αρέσει και θαυμάζω, μπορεί να μου ανέβει κόμπος στον λαιμό αν δω κάτι όμορφο, ένα όμορφο κορίτσι, ένα όμορφο αγόρι. Με γεμίζει δέος η ομορφιά και τα νιάτα και θεωρώ ότι τα νιάτα δεν έχουν ασχήμια παρά μόνο ομορφιά.
Οπότε απολαμβάνετε να κάνετε παρέα με νέα παιδιά.
Πάρα πολύ και ειδικά και στις θεατρικές παραστάσεις που είναι πολλά πρόσωπα, κάνω παρέα με νέα παιδιά και είναι κάτι που λατρεύω. Μου αρέσει που με διαλέγουν, με κολακεύει πολύ.
Ποια μυστικά ταλέντα έχετε που δεν τα ξέρουν οι άλλοι;
Μαγειρεύω καλά αλλά όχι συχνά. Μαγειρεύω καλά και σπάνια. Πρόσφατα ανακάλυψα κάτι που δεν το ήξερα, ότι έχω ταλέντο στο μπριαμ.
Πολύ ωραίο φαγητό και καλοκαιρινό. Κάνετε κάτι ιδιαίτερο στη συνταγή;
Ναι δεν το κάνω κοκκινιστό. Βάζω ξύδι, λάδι και δενδρολίβανο και απειροελάχιστο πελτέ στο τέλος.
Ταλέντο πάντως έχετε και στο ρόλο παρουσιάστριας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Στα τραγούδια λέμε ναι»…
Θεωρώ ότι είμαστε οικοδεσπότες και όχι παρουσιαστές γιατί σε αυτή την εκπομπή είναι σαν να έρχεται κόσμος στο σπίτι μας. Είναι μια εκπομπή που αγαπάμε πολύ και τη δουλεύουμε μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια. Δηλαδή έχουμε καταφέρει να έρχονται όλο και πιο γνωστά πρόσωπα, με πολύ ωραίες φωνές και άνθρωποι που μπορεί να ήταν λίγο επιφυλακτικοί τα πρώτα χρόνια. Θεωρώ ότι είναι κάτι που σαν ομάδα τόσο εγώ, ο Μιχάλης Μαρίνος και η παραγωγή μας, το έχει κατακτήσει.
Όταν ξεκινούσατε την εκπομπή στην ΕΡΤ, είχατε καθόλου άγχος ότι μπορεί να σας συγκρίνουν με την εκπομπή «Στην Υγεία μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου ;
Όχι, επειδή θεωρώ ότι είναι ένα είδος εκπομπής που επειδή έχει παίξει πολλές φορές στο παρελθόν, ο κόσμος την αγκαλιάζει. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για μουσικές εκπομπές αν και έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ η εκπομπή μας τελευταία, ειδικά μετά τον κορονοϊό.
Σας αγχώνει αυτή η νέα πραγματικότητα με την πανδημία;
Δεν αγχώνομαι αλλά προσέχω. Θεωρώ ότι ο κορονοιός υπάρχει, άνθρωποι πεθαίνουν ακόμα και έχω μεγάλους ανθρώπους ηλικιακά γύρω μου οπότε πρέπει να προσέχω. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει για να καταφέρουμε μια μέρα να βγούμε από όλο αυτό. Για το μόνο πρόβλημα που αγχώνομαι πάρα πολύ, είναι το επαγγελματικό κυρίως όμως για το θέατρο. Για εμάς όταν υπήρχε συνωστισμός στο θέατρο, λέγαμε ότι ήταν μια τέλεια μέρα. Ξεκινούσε η παράσταση και λέγαμε «τι ωραία που είναι γεμάτο το θέατρο». Τώρα όμως αυτό πάει, τελείωσε.
Info:
Η Ναταλία Δραγούμη πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει», που επιστρέφει από 13 Ιουλίου, με περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.
Επίσης, η Ναταλία Δραγούμη πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Γυναίκα χωρίς όνομα» ενώ παρουσιάζει μαζί με τον Μιχάλη Μαρίνο στην ΕΡΤ1, την εκπομπή, «Στα τραγούδια λέμε ναι».