Η στιγμή που το κινητό σου κάνει βουτιά στο νερό μπορεί να προκαλέσει πανικό. Είτε ήταν ατύχημα σε νιπτήρα, κουβά ή ακόμα χειρότερα στη λεκάνη της τουαλέτας, το σοκ είναι αναπόφευκτο. Προτού σκεφτείς να αγοράσεις καινούργιο, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορεί να το σώσουν.
Βήμα 1: Μην τρελαθείς
Αρχικά, ψυχραιμία! Πολλά σύγχρονα κινητά είναι αδιάβροχα, αλλά αν το δικό σου δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, μην απελπίζεσαι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να το απενεργοποιήσεις αμέσως. Στη συνέχεια, σκούπισέ το καλά με μια πετσέτα ή ένα καθαρό πανί και, αν είναι εφικτό, αφαίρεσε τη SIM για να τη σώσεις από ενδεχόμενη φθορά.
Απέφυγε οπωσδήποτε το πιστολάκι μαλλιών ή τον φούρνο μικροκυμάτων, δεν είναι η στιγμή για πειράματα! Άφησέ το να στεγνώσει φυσικά για μερικές ώρες και δες αν λειτουργεί.
Βήμα 2: Το ρύζι το καλό
Αν το κινητό εξακολουθεί να μη λειτουργεί, ώρα να γίνεις δημιουργική. Θυμάσαι εκείνα τα μικρά πακετάκια με silica gel που πετάς κάθε φορά που ανοίγεις μια νέα συσκευή; Αν κατάφερες να κρατήσεις μερικά, τοποθέτησέ τα μαζί με το κινητό σου σε μια αεροστεγή σακούλα για 1-2 μέρες. Αυτά απορροφούν την υγρασία και μπορεί να κάνουν θαύματα.
Αν δεν έχεις silica gel, χρησιμοποίησε το καλό το ρύζι. Βάλε το κινητό μέσα σε ένα τάπερ με αρκετό ρύζι ώστε να το καλύπτει πλήρως και άφησέ το εκεί για δύο ημέρες. Αν ούτε αυτό αποδώσει, ήρθε η ώρα να επισκεφθείς έναν ειδικό που θα το αποσυναρμολογήσει για να το στεγνώσει σωστά.
Βήμα 3: Προσοχή απο δω και πέρα
Είτε κατάφερες να το σώσεις είτε όχι, φρόντισε να μην το ξαναπεράσεις. Εξοπλίσου με μια αδιάβροχη θήκη ή επένδυσε σε ένα κινητό που είναι ανθεκτικό στο νερό. Επίσης, κράτα τα δεδομένα σου ασφαλή κάνοντας τακτικά back-up σε cloud υπηρεσίες ή εξωτερικά μέσα αποθήκευσης. Έτσι, θα είσαι προετοιμασμένη ακόμα και για τις πιο απρόβλεπτες καταστάσεις.
Με λίγη ψυχραιμία και σωστές κινήσεις, μπορείς να σώσεις το κινητό σου και να αποφύγεις περιττά έξοδα. Και θυμήσου: το νερό μπορεί να είναι ο εχθρός του κινητού σου, αλλά η γνώση είναι η καλύτερη άμυνα.