5 φωλιές μικροβίων στο ίδιο σου το σπίτι!

16.05.2016
Πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να ζεις και να αναπνέεις. Γι' αυτό και προτιμάς τη θαλπωρή και τη σιγουριά του σπιτιού σου. Αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι το σπίτι σου και συγκεκριμένα σημεία και αντικείμενα μέσα σε αυτό μπορούν να γίνουν παγίδες για πολλές ασθένειες.

1. Η κουρτίνα του μπάνιου: σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Υγείας, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, οι κουρτίνες μπάνιου και τα χαλάκια από PVC μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία σου. Η έρευνα που έγινε, υποστηρίζει ότι το PVC αποδεσμεύει σταδιακά επικίνδυνα χημικά στο μπάνιο σου. Παρόλο που δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο επιβλαβή είναι τα χημικά αυτά, καλό είναι να αποφεύγεις την επαφή με το υλικό αυτό.

Τι να κάνεις: τσέκαρε την ετικέτα στην κουρτίνα μπάνιου σου. Εφόσον είναι φτιαγμένη από το επικίνδυνα υλικό άλλαξε την.

2. Το σφουγγαράκι για τα πιάτα: σίγουρα έχεις ακούσει για τα χιλιάδες μικρόβια που κατοικούν σε ένα μέσο σφουγγαράκι για τα πιάτα. Μάλιστα σύμφωνα με νέες έρευνες ένα παλιό και πολυχρησιμοποιημένο σφουγγαράκι μπορεί να περιέχει 20 εκατομμύρια μικρόβια. Ακόμα και η μέθοδος που χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις το σφουγγαράκι μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια που σε αρρωσταίνουν συχνά..

Τι να κάνεις: ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσεις ένα βρώμικο σφουγγαράκι δεν είναι ο χυμός λεμονιού που σου σύστησε η μαμά ή η γιαγιά, αλλά προτίμησε να τοποθετήσεις το σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό το πολύ και στο πλυντήριο πιάτων. Μόνο με αυτές τις δύο μεθόδους θα ξεφορτωθείς το 99,9% των μικροβίων.

3. Κρεβάτι το ένοχο: μήπως ενώ έβγαλες μια ολόκληρη ημέρα στο κρεβάτι, μέχρι το βράδυ ήσουν άρρωστη; Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι επάνω στο κρεβάτι σου μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες μικρόβια και μικροοργανισμοί. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μολύνσεις και οι αλλεργίες που ξεκινούν από μικρόβια του κρεβατιού.

Τι να κάνεις: φρόντισε να αερίζεις συχνά το δωμάτιο σου, να αλλάζεις σεντόνια ακόμα πιο συχνά και είσαι σίγουρη για το περιεχόμενο με το οποίο είναι γεμισμένο το στρώμα στο οποίο κοιμάσαι.

4. Τα λερωμένα, τ' άπλυτα: αφήνεις τα άπλυτα να παραμένουν στο καλάθι των αχρήστων γιατί βαριέσαι να βάλεις πλυντήριο. Εννοείται ότι έτσι επιδεινώνεις την πιθανότητα να αρρωστήσεις. Πώς; Ακόμα και το πλυντήριο που υποτίθεται καθαρίζει τα ρούχα, μπορεί να γίνει εστία μολύνσεων. Ειδικά αν προτιμάς την οικολογική πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κίνηση που μπορεί να ευνοήσει την δημιουργία βακτηρίων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ανακάλυψαν ότι πολλά μικρόβια, όπως η ηπατίτιδα Α, μπορούν να περάσουν στα ρούχα σου σε ένα πλυντήριο που δεν δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνεις: για να μην καταστρέφεις τα ρούχα σου και για να έχεις ήσυχη και την οικολογική σου συνείδηση, βάλε ένα καπάκι υγρού απολυμαντικού για το σώμα, όπως το Dettol ή το Octenicept, στη θήκη του μαλλακτικού, μαζί με το μαλλακτικό. Έτσι μπορείς να πλύνεις σε όποια θερμοκρασία θέλεις και ταυρόχρονα καταστρέφεις όλους τους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Αν έχεις συγκάτοικο, που δεν διακρίνεται για την καθαριότητά του, πλένε τα ρούχα σου σε ξεχωριστές πλύσεις.

5. Το αλάτι και το πιπέρι που το βάζεις; ποιά ήταν η τελευταία φορά που έπλυνες και καθάρισες τις θήκες του αλατοπίπερου ή τα βαζάκια για τον καφέ και τη ζάχαρη; Κι όμως μπορεί να έχεις πιάσει το αλάτι τη στιγμή που έφτιαχνες λίγο στήθος κοτόπουλο για βραδινό. Και να το έπιασες πάλι αργότερα για να αλατίσεις τα ποπ κορν τα οποία έφαγες με τα χέρια φυσικά. Έτσι, η σαλμονέλα από το ωμό κοτόπουλο έφτασε μέχρι τα ποπ κορν σου και ξέρεις που κατέληξε!

Τι να κάνεις: αν βαριέσαι να μπεις στη διαδικασία να αδειάσεις και να γεμίσεις πάλι το περιεχόμενο από τα δεκάδες βαζάκια που διατηρείς στο σπίτι, τουλάχιστον πέρασε τα με ένα αντιβακτηριδιακό υγρό μαντιλάκι, προτού τα χρησιμοποιήσεις ξανά. Και αφού πιάσεις οτιδήποτε, πλύνε τα χέρια και έπειτα, πιάσε το βαζάκι για να προσθέσεις τη ζάχαρη ή το αλάτι στο φαγητό. Άσε που υπάρχουν και τα κουταλάκια του γλυκού γι' αυτή τη δουλειά.