Κωδικός Ασφαλείας

07.08.2013
Η ενδιαφέρουσα ιδέα και η τολμηρή προθυμία της ταινίας να συμπεριλάβει κάποιες σκοτεινές πινελιές στην αφήγησή της αποζημιώνουν για την χωρίς ιδιαίτερη προσωπικότητα κινηματογράφηση και την μετριότητα του τελικού σεναρίου.

Ένας πρώην εκτελεστής για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, στοιχειωμένος από την τελευταία του υπόθεση που κατέληξε στον θάνατο μιας αθώας γυναίκας, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να εκτελέσει την νεαρή συνεργάτιδά του σε ειδικό σταθμό αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όταν ο εν λόγω σταθμός δέχεται επίθεση. Εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό, οι δύο τους πασχίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο των εισβολέων και να βρουν τρόπο να καλέσουν σε βοήθεια.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο (παλιό και χιλιο-χρησιμοποιημένο εύρημα των θρίλερ η ιδέα της μίας τοποθεσίας για ταινία) ή και τολμηρό στην τελική του κινηματογράφηση, ο «Κωδικός Ασφαλείας» είναι αναπάντεχα ειλικρινές ως προς τις b-movie προθέσεις του και σχετικά απενεχοποιημένο ως προς την ιδιότητά του ως θρίλερ δράσης της σειράς.

Προφανώς τίποτα δεν θα σας κάνει να το θυμάστε για καιρό - και ούτε και οι ίδιοι οι συντελεστές δεν φαίνεται να είχαν τέτοιες φιλοδοξίες - αλλά η κεντρική ιδέα αντέχει αρκετά για να υπηρετήσει τις ταπεινές αλλά και έντιμες προθέσεις της ταινίας, που διασκεδάζει χωρίς να προβληματίσει ή να συναρπάσει με ιδιαίτερες αφηγηματικές εκπλήξεις και ανατροπές.

Ευτυχώς δεν έχει θυσιαστεί η προθυμία της ιστορίας για μερικές πιο σκοτεινές πινελιές (πραγματικά δυνατή η εναρκτήρια σκηνή που δεν διστάζει να σοκάρει), ενώ ο Τζον Κιούζακ και η Μάλιν Άκερμαν, παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν δοκιμάζουν τα όρια των ικανοτήτων τους, στέκονται αξιοπρεπέστατα και μπορούν να χρεωθούν το μεγαλύτερο μέρος της (σχετικής πάντα) επιτυχίας.