Τέχνη το Βασανιστήριο ενός Σκύλου; ΕΛΕΟΣ!

08.04.2008
Ο Guillermo Vargas Habacuc, ένας αποκαλούμενος "καλλιτέχνης" πήρε έναν αδέσποτο σκύλο από το δρόμο, τον μετέφερε σε μια γκαλερί όπου τον έδεσε στον τοίχο. Τον άφησε εκεί, έτσι ώστε να πεθάνει από δίψα και από πείνα. Για τις επόμενες μέρες, οι επισκέπτες της γκαλερί γίνονταν μάρτυρες αυτής της παρωδίας 'τέχνης' χωρίς να αντιδράσει κανείς. Εν τέλει το δύστυχοζώο πέθανε υποφέροντας, διψώντας και πεινώντας.

Ο Guillermo Vargas Habacuc, ένας αποκαλούμενος "καλλιτέχνης" πήρε έναν αδέσποτο σκύλο από το δρόμο, τον μετέφερε σε μια γκαλερί και εκεί τον έδεσε σ΄έναν τοίχο. Τον άφησε εκεί, έτσι ώστε να πεθάνει από δίψα και από πείνα. Για τις επόμενες μέρες, οι επισκέπτες της γκαλερί γίνονταν μάρτυρες αυτής της παρωδίας 'τέχνης' χωρίς να αντιδράσει κανείς. Εν τέλει το δύστυχοζώο πέθανε υποφέροντας, διψώντας και πεινώντας.

Δυστυχώς το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Η περιώνυμη Central American Biennial of Art αποφάσισε ότι αυτή η κτηνωδία είναι όντως 'τέχνη', και έτσι ο 'καλλιτέχνης' Guillermo Vargas Habacuc προσκλήθηκε να επαναλάβει το 'έργο' του στην Biennial το 2008 (αν δεν το καταλάβατε, επαναληψη σημαίνει το φρικτό βασανισμό και θάνατο ακόμη ενός αθώου ζώου).

Τα σχόλια για το φρικτό αυτό νέο - το οποίο λάβαμε με mail, το διασταυρώσαμε στο διαδίκτυο και το είδαμε να «παίζει» σήμερα και στις ειδήσεις- είναι περιττά. Γιατί η τέχνη είναι η ανώτερη μορφή του πολιτισμού μας και όχι ένα εναλλακτικό είδος βασανιστηρίου.

Επιλέξαμε να προβάλλουμε μόνο ένα έργο του διεστραμμένου αυτού ανθρώπου που στο όνομα της "τέχνης" δε δίστασε να βασανίσει μία αθώα ψυχή. Θεώρησαμε ότι ακόμη και η αρνητική διαφήμιση δεν αξίζει στον κύριο αυτό.
Αλλωστε, αν αντέχετε, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πληθώρα φωτογραφιών του ταλαίπωρου αυτού ζώου που αργοπεθαίνει μπροστά στα «φιλότεχνα» μάτια των επισκεπτών, ακόμη και το βίντεο της πορείας του προς το θάνατο.

Ευτυχώς, κάποια υγιή μέλη της "ανθρώπινης" κοινωνίας μας έχουν ήδη συστήσει ομάδες για να μποϊκοτάρουν τη δουλειά του Habacuc. Έτσι, μπορείτε να λάβετε μέρος στην συλλογή υπογραφών εδώ: http://www.petitiononline.com/13031953, έτσι ώστε να απαιτήσουμε τη μη βράβευση/ συμμετοχή/ αποδοχή του εν λόγω ανθρώπου (το κείμενο είναι στα ισπανικα). Επίσης, στο Facebook, έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες ενάντια στον Habacuc με χιλιάδες εξαγριωμένα μέλη.
Ελπίζουμε όλα αυτά να εισακουστούν από την παγκόσμια κοινότητα της τέχνης... και να μην ξαναδούμε παρόμοιες εικόνες στο μέλλον.

Γεωργία Οικονόμου