Τρίτο ραντεβού Νέων Θεατρίνων

07.04.2008
Νέοι δημιουργοί θα συναντηθούν από τις 15 έως τις 19 Απριλίου στο 3ο Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων που θα φιλοξενηθεί στο «Τόπος Αλλού». Η έμπνευση του Νίκου Καμτσή, ψυχή του εν λόγω θεάτρου, να ανοίγει τις πύλες του χώρου του στο νέο αίμα απέδωσε τις δύο προηγούμενες χρονιές, γι' αυτό και έρχεται τώρα το 3ο Φεστιβάλ, υποσχόμενο τα καλύτερα.
Νέοι δημιουργοί θα συναντηθούν από τις 15 έως τις 19 Απριλίου στο 3ο Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων που θα φιλοξενηθεί στο «Τόπος Αλλού».

Η έμπνευση του Νίκου Καμτσή, ψυχή του εν λόγω θεάτρου, να ανοίγει τις πύλες του χώρου του στο νέο αίμα απέδωσε τις δύο προηγούμενες χρονιές, γι' αυτό και έρχεται τώρα το 3ο Φεστιβάλ, υποσχόμενο τα καλύτερα.

Ο ίδιος ο Καμτσής τονίζει για την κίνησή του αυτή, που μας πλουτίζει θεατρικά, πέρα από το ότι δίνει χώρο και χρόνο σε νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

«Επιδιώκοντας το φεστιβάλ να λειτουργήσει ως συνάντηση νέων προτάσεων, ως ένα σταυροδρόμι διαλόγου, ανταλλαγής και ζύμωσης ιδεών πάνω στη θεατρική πρακτική, το Θέατρο Τόπος Αλλού διαθέτει τις υποδομές και τον μηχανισμό του στις ομάδες που συμμετέχουν δηλώνοντας έμπρακτα την υποστήριξή του. Οι ομάδες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους επιλέχθηκαν ανάμεσα σε είκοσι δύο που δήλωσαν συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση και έχουν προτάσεις να καταθέσουν».

Επαναστατική πράξη
Ο ίδιος τονίζει με νόημα: «Δεν είναι στείρος ανταγωνισμός, αλλά η επαναστατική πράξη όπου η μονάδα γίνεται σύνολο, ο ένας γίνονται πολλοί και το εγώ γίνεται εμείς.

Στόχος είναι η συνάντηση και ο γόνιμος διάλογος των νέων θεατρικών σχημάτων. Το ετερόκλιτο των προθέσεων και των οραμάτων δεν μας τρομάζει, αντίθετα πρέπει να μας γεμίζει με αισιοδοξία. Ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που τείνει να γίνει πληκτικά και μελαγχολικά ίδιος. Ετσι που να στρίβεις σε κάθε γωνία και να μη σε περιμένει τίποτα καινούργιο, τίποτα απρόβλεπτο, τίποτα ξαφνικό. Το φεστιβάλ θέλει να είναι πεδίο ενός εκκωφαντικού διαλόγου και όχι χώρος μιας νεκρικής σιωπής».

Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων που ο ίδιος φιλοξενεί στο «Τόπος Αλλού» δεν είναι όπως επισημαίνει «ένα γεγονός που συμβαίνει άπαξ του έτους, κάθε άνοιξη. Είναι ένα ζωντανό γεγονός που ζει και δημιουργεί καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Ετσι οι ομάδες που ξεχωρίζουν κάθε φορά καλούνται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους τον επόμενο χειμώνα για μια σειρά παραστάσεων και όχι άπαξ.Ετσι έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια έτσι θα γίνει και φέτος».

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το θέατρο «Τόπος Αλλού», όπως και πέρυσι, θα διαθέσει όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό του, όλη την τεχνολογική υποδομή του προκειμένου να βοηθήσει τις προσπάθειες των ομάδων που θα λάβουν μέρος. Το βεστιάριο και η αποθήκη των σκηνικών θα είναι στη διάθεσή τους, όπως και όλος ο φωτιστικός και ηχητικός εξοπλισμός, καθώς και όλο το προσωπικό του θεάτρου.

Μόνιμοι συνεργάτες του θεάτρου (ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι, μουσικοί, διαφημιστές κ.ά.) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ώστε να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός άρτιου τελικού αποτελέσματος. «Ο κόσμος αλλάζει και καλά κάνει», λέει ο Νίκος Καμτσής κλείνοντας την κουβέντα μας. «Το Τόπος Αλλού θέλει να είναι όχι μόνο μέσα στις αλλαγές, αλλά να τις ενθαρρύνει και να τις προωθεί. Θέλει να συμμετέχει στον διάλογο, να αφουγκράζεται τις σκέψεις, να παρακολουθεί εσωτερικές διαδρομές και βεβαίως να παρασύρει σε δράση...».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την Τρίτη 15 Απριλίου η ομάδα «Εστω» παρουσιάζει το «Δύο ιστορίες αγάπης και άλλη μια», η ομάδα «De profundis» παίρνει τη σκυτάλη με την «Εξομολόγηση» και ακολουθεί η ομάδα «Εν Πλω» με το «Γύρω-γύρω όλοι».

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 16 Απριλίου, ακόμα τρεις ομάδες θα παρουσιάσουν δουλειές τους.

Η «Βrown Βlack» παρουσιάζει το «Κατά την απουσία σας...», η «Line up» το «Lenguete» κι η «Εν πλω» το «Γύρω-γύρω όλοι».

Την Πέμπτη 17 του μήνα η ομάδα «Τu vas bien» «χτυπά» με το «Ρost Prandium και η ομάδα «Σκληρό φορτίο» με τη «Λάσπη».

Παρασκευή 18 Απριλίου η ομάδα «SplishSplash» παρουσιάζει το «FraΜkenstein και η ομάδα «Ε.Ρ.Ε.Τ.Α.» το «Διαβατήριο».

Βασίλης Μπουζιώτης