"Ρωμαίος και Ιουλιέτα" στο Παλλάς!

13.03.2008
Το αριστούργημα του Σαίξπηρ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» θα παρουσιαστεί για 4 μοναδικές παραστάσεις από το Ρωσικό Κλασικό Μπαλέτο Της Μόσχας το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς.
Το αριστούργημα του Σαίξπηρ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» θα παρουσιαστεί για 4 μοναδικές παραστάσεις από το Ρωσικό Κλασικό Μπαλέτο Της Μόσχας το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς.

H μουσική είναι του Σεργκέι Προκόφιεφ, χορογραφία Λεονίντ Λαβρόφσκι και με τους σημαντικούς σολίστ του χορού Kristina Kretova (prima ballerina), και τους Sergei Smirnov και Michail Martinuk (premier danceurs). Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ρωσικού Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας είναι ο Hasan Usmanov.

Με φόντο την αναγεννησιακή Βερόνα της Ιταλίας αυτό το ωραίο παραμύθι των δύο γνωστών οικογενειών των Μοντέγων και των Καπουλέτων και των άτυχων παιδιών τους, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που ζούσαν στον ίδιο χώρο αλλά σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση και με προαιώνιο μεταξύ τους μίσος πέρασε στα χρονικά της αγγλικής φιλολογίας πριν από 420 χρόνια περίπου. Κι αυτό χάρη στη θρυλική τραγωδία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που έγραψε ο Σαίξπηρ γύρω στα 1591.

Στην αγορά της Βερόνα οι άνθρωποι είναι μοιρασμένοι σε στρατόπεδα και τσακώνονται όπως ακριβώς και οι δύο δυνατές οικογένειες, οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι.
Επεμβαίνει ο άρχοντας της πόλης και επιβάλει την τάξη. Η Ιουλιέτα, κόρη των Καπουλέτων ετοιμάζεται για τον πρώτο της χορό που θα γίνει στο μέγαρο της οικογένειας, ενώ οι γονείς της ετοιμάζουν το γάμο της με τον ευγενή Πάρη. Ο Ρωμαίος με τους φίλους του πηγαίνουν στο χορό των Καπουλέτων μασκοφορεμένοι για να μην τους αναγνωρίσουν. Εκεί ο Ρωμαίος συναντά την Ιουλιέτα και οι δυο νέοι ερωτεύονται από την πρώτη στιγμή. Παντρεύονται μυστικά ενώ στην αγορά της πόλης νέοι τσακωμοί καταλήγουν σε αιματοχυσία. Ο Ρωμαίος σκοτώνει τον Τυβάλδο, ξάδερφο της Ιουλιέτας, ο οποίος στο μεταξύ είχε σκοτώσει τον Μερκούτιο, φίλο του Ρωμαίου. Ο Ρωμαίος φεύγει για άλλη πόλη. Οι Καπουλέτοι επισπεύδουν το γάμο της Ιουλιέτας με τον Πάρη. Εκείνη αρνείται και καταφεύγει στον Ιερέα που την πάντρεψε με το Ρωμαίο. Εκείνος της δίνει ένα φίλτρο - υπνωτικό και η Ιουλιέτα προσποιείται ότι δέχεται το γάμο με τον Πάρη, παίρνει το φίλτρο και πέφτει σε βαθύ ύπνο.

Όλοι νομίζουν ότι δηλητηριάστηκε και τη βάζουν στο κενοτάφιο. Ο Ρωμαίος παίρνει το λάθος μήνυμα ότι η Ιουλιέτα δηλητηριάστηκε και αυτοκτονεί δίπλα στο σώμα της αγαπημένης του. Όταν εκείνη ξυπνήσει και ανακαλύψει το άψυχο σώμα του Ρωμαίου αυτοκτονεί. Οι οικογένειές τους έστω και αργά συμφιλιώνονται.

Είναι μια ιστορία ποτισμένη με μεγάλα πάθη - από τον πολύ μεγάλο έρωτα μέχρι το πολύ βαθύ μίσος - και είναι ακριβώς αυτό που αποζητούσει ο κόσμος του μπαλέτου. Και χρειαζόταν τη μαγική παρτιτούρα του Σεργκέι Προκόφιεφ για να αναδείξει το κατ’ εξοχήν μπαλετικό θέμα.

Πράγματι το 1934, κατόπιν παραγγελίας των Κίροφ του Λένινγκραντ, άρχισε ο Σεργκέι Προκόφιεφ να συνθέτει ένα έργο για την πρώτη μπαλετική έκδοση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που έκτοτε έμελλε να αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό χορογράφων και ερμηνευτών.

Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά με 40 χορευτές, υπέροχα κοστούμια και καταπληκτικά σκηνικά και μετά την Αθήνα θα ακολουθήσουν παραστάσεις του με το «ΡΩΜΑΙΟΣ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ» στη Ν. Κορέα και τις Η.Π.Α. ενώ πρόσφατα επέστρεψαν από μεγάλη περιοδεία στην Κίνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Απογευματινές Παραστάσεις (16:30):
Σάββατο 17 Μαΐου & Κυριακή 18 Μαΐου
€ 22 παιδικό / νεανικό € 42 συνοδός

Βραδινές Παραστάσεις (21:00):
Σάββατο 17 Μαΐου & Κυριακή 18 Μαΐου
€ 30, 40, 48, 58, 70

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ & ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κρατήσεις θέσεων - Προπώληση εισιτηρίων
- ΕΛΒΑ, τηλ.: 210 672 80 80
(& με πιστωτική κάρτα)

Αγορά εισιτηρίων
Παλλάς τηλ.: 210 32 13 100
Βουκουρεστίου 5 Citylink
Με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81
www.ellthea.gr και στη fnac (The Mall)