Το έργο βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία και διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη όπου μια ομάδα απλών, καθημερινών γυναικών, μέλη του Τοπικού Γυναικείου Συλλόγου, μετατρέπονται σε... «Κορίτσια Ημερολογίου»!
Η Σοφία Βογιατζάκη, μία εκ των πρωταγωνιστριών του έργου, μας μίλησε για το έργο αυτό, την ίδια, αλλά και για πολλά άλλα!
e-go: Τι σε γοήτευσε στα «Κορίτσια Ημερολογίου» και αποφάσισες να πάρεις μέρος στην παράσταση;
Σ.Β. Το ίδιο το κείμενο, οι συντελεστές και το ότι είναι μία αληθινή ιστορία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Οι πραγματικές γυναίκες κάθε χρόνο, εδώ και 17-18 χρόνια, φωτογραφίζονται γι΄ αυτό το ημερολόγιο και έχουν ήδη χτίσει τρεις νοσοκομειακές μονάδες κατά του καρκίνου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό.
e-go: Σου δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης το γεγονός ότι η παράσταση αυτή έχει θριαμβεύσει και στο θέατρο και στον κινηματογράφο;
Σ. Β. Αίσθηση ευθύνης υπάρχει πάντα για όλες τις δουλειές μας. Δεν βλέπω συγκριτικά το γεγονός ότι έγινε χαμός στο Λονδίνο ή ότι η ταινία έκανε αίσθηση. Θα έλεγα πως η επιτυχία αυτή του έργου λειτουργεί κάπως λυτρωτικά για μένα. Είμαι σίγουρη δηλαδή, ότι έχω στα χέρια μου μία πολύ καλή δουλειά. Με χαλαρώνει απίστευτα το γεγονός ότι έχω στα χέρια μου ένα εγγυημένα πολύ ωραίο κείμενο και ότι ο Θοδωρής ο Πετρόπουλος έχει κάνει μία τρομερή διασκευή.
e-go: Η παράσταση είναι περισσότερο γυναικεία. Είναι και το κοινό στην πλειοψηφία του γυναικείο;
Σ.Β. Είναι γυναικεία φαινομενικά, γιατί στην πραγματικότητα όλο αυτό γίνεται για έναν άνδρα. Το κοινό -για μεγάλη μας χαρά- είναι ανάμικτο και μου κάνει εντύπωση που έρχεται πολύς νέος κόσμος. Είναι παρήγορο αυτό. Μας υποδέχονται πολύ ζεστά, γιατί ο θεατής βγαίνει πλήρης από αυτήν την παράσταση. Εχει συγκινηθεί, έχει γελάσει, έχει ευαισθητοποιηθεί. Το έργο έχει πάρα πολύ χιούμορ, όπως άλλωστε και όλα τα τραγικά πράγματα στη ζωή μας που αν δεν τα αντιμετωπίσεις με χιούμορ... έχεις πάει κατευθείαν στο Δαφνί.
e-go: Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της παράστασης;
Σ.Β. Τα μηνύματα είναι πάρα πολλά. Καταρχάς ο Παναγιώτης που πεθαίνει στην αρχή του έργου από καρκίνο, αποτελεί από μόνος του ένα βασικό μήνυμα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει φιλοσοφήσει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή και το θάνατο Έχει χιούμορ και μία τελείως διαφορετική μενταλιτέ. Είναι ένας άνθρωπος με τρομερή ποίηση. Αυτός εμπνέει τα κορίτσια να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, γιατί καμία δεν θα ξεγυμνωνόταν εύκολα, με τα παραπανίσια της κιλά, καθώς ως γνωστόν δεν έχουμε και τις κορμάρες!
Το δεύτερο είναι πως μπορεί ένας άνθρωπος, που είναι τόσο αγαπητός σε όλους να εμπνεύσει μία ομάδα ανθρώπων ώστε να ξεπεράσουν τα όριά τους και τον εαυτό τους. Στο τέλος το εντυπωσιακό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, μέσα από αυτή την ιστορία λύνουν και τα δικά τους προβλήματα, καθώς η φωτογράφηση αυτή αποτελεί την αφορμή για να «δουν» και τη δική τους ζωή.
Το τρίτο είναι ότι το έργο αντιμετωπίζει όλη αυτήν την ιστορία με τον καρκίνο - που δυστυχώς έχει μπει σε όλα τα σπίτια- με πολύ χιούμορ, αλλά και αγάπη.
e-go: Στην παράσταση «βγαίνεις από τα ρούχα σου» για μία φωτογράφηση. Στην αληθινή ζωή τι είναι αυτό που σε βγάζει από αυτά;
Σ.Β. Η αχαριστία, η αναισθησία και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ο,τι δηλαδή, όταν συμβαίνει κάτι, νομίζουμε ότι συμβαίνει μόνο στον διπλανό μας και δεν μας αφορά... ενώ στην ουσία είναι στην πόρτα μας.
e-go: Είναι αλήθεια πως εσείς οι κατά βάση κωμικοί ηθοποιοί είστε εσωστρεφείς στην προσωπική σας ζωή;
Σ.Β. Μιλώντας για μένα, είμαι και πολύ κλειστή, πολύ εσωστρεφής, σχεδόν καταθλιπτική. Το ξέρω ότι δεν μου φαίνεται, το ξορκίζω, αλλά όσοι με ξέρουν, η μητέρα μου για παράδειγμα, νομίζουν ότι βλέπουν άλλο άνθρωπο στη σκηνή! Είναι τρομερά αντιφατικό το πως είμαι στο σπίτι και πως στα επαγγελματικά μου. Αυτή όμως η εξωστρέφεια στη δουλειά μου, λειτουργεί ως αντίδοτο, γιατί σίγουρα δεν θα άντεχα μέσα στην κατάθλιψη.
Χιούμορ και δράμα είναι αλληλένδετα και στη ζωή και στη δουλειά μας. Δηλαδή, αν παίξεις έναν δραματικό ρόλο και δεν έχει από κάτω το χιούμορ του, αποκλείεται να είσαι καλός και το αντίθετο, η κωμωδία έχει από πίσω της κάτι το τραγικό. Αλλιώς δεν μπορεί να βγει το γέλιο του θεατή.
e-go: Θα σε δούμε σύντομα στην τηλεόραση;
Σ.Β. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει γίνει κάποια πρόταση. Θέλω να πιστεύω πως για του χρόνου... είναι νωρίς ακόμη! Δεν θέλω να πιστεύω πως θα είμαι και πάλι εκτός τηλεόρασης. Βέβαια ξέρω ότι οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά.
e-go: Προτιμάς να συμμετέχεις σε ζωντανά προγράμματα ή σε σίριαλ;
Σ.Β. Έχω κάνει και τα δύο. Εκπομπή ζωντανή έχω κάνει στον Ομορφο Κόσμο και ήταν μία πολύτιμη εμπειρία. Νομίζω, μάλιστα, πως αυτό με βοήθησε πολύ και στη δουλειά μου, καθώς κάθε πρωί για τρεις ολόκληρες ώρες, έπρεπε να έχω διάθεση και να αυτοσχεδιάζω. Από την άλλη, επειδή είμαι ηθοποιός, προτιμώ να κάνω θέατρο, ταινίες και σίριαλ. Αυτή είναι η δουλειά μου, αυτό είναι το όνειρό μου, αυτό θέλω να κάνω. Τώρα αν κάποια άλλη στιγμή προκύψει κάποια άλλη πρόταση, μπορεί να κάνω και κάτι άλλο. Δεν είμαι από τους ηθοποιούς που πιστεύουν ότι ο ηθοποιός πρέπει να κάνει μόνο ένα πράγμα. Όλα είναι εμπειρίες, από όλα μπορείς να πάρεις κάτι θετικό και να το χρησιμοποιήσεις στη δουλειά σου.
Γεωργία Οικονόμου