"Κεντήματα και κεντήτριες από την Κωνσταντινούπολη στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου" είναι το θέμα της διάλεξης της δρ Έλενας Παπασταύρου, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 19:30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Η Έλενα Παπασταύρου εργάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο ως επιμελήτρια της Συλλογής Υφασμάτων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβώνης. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Μεσαιωνικής Τέχνης.
Άρθρα της αφορώντα στη βυζαντινή και Δυτική τέχνη, με έμφαση στην ζωγραφική της Βενετίας είναι δημοσιευμένα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (Cahiers Archéologiques, Cahiers Balkaniques, Byzantion, Byzantinishe Zeitschrift, Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, Θησαυρίσματα κ.ά.). Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα γαλλικά βιβλίο της με θέμα: Recherche iconographique dans l’art byzantin et occidental du XIe au XVe siecle. L’Annonciation (Έρευνα στην εικονογραφία της Βυζαντινής και Δυτικής τέχνης από τον 11ο έως τον 15ο αι. Ο Ευαγγελισμός). Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και του ICOMOS.
Η διάλεξη αναφέρεται σε χρυσοκέντητα αντικείμενα που φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο, επιταφίους, επιμάνικα, επιγονάτια και κεντητά επιρράμματα, τα οποία προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αι. Πολλά από αυτά φέρουν επιγραφή με το όνομα της κεντήτριας και αποτελούν τεκμήρια πνευματικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, του πιο σημαντικού κέντρου του ελληνισμού κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Την ομιλία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας σειράς διαλέξεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πρώτο 6μηνο του 2008 με θέμα «Από τη βυζαντινή τέχνη στη λαϊκή παράδοση: κεντήτριες και κεντήματα». Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη