Η ιστορία της ελληνικής γραφιστικής στο Μουσείο Μπενάκη

11.01.2008
Στις 28 Ιανουαρίου ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς) σε μια σημαντική έκθεση με τίτλο "Διαδρομές Design Routes", αφιερωμένη στο γραφείο "Κ&K, Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών" των Μιχάλη και Αγνής Κατζουράκη και Φρέντυ Κάραμποττ.

Στις 28 Ιανουαρίου ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς) σε μια σημαντική έκθεση με τίτλο "Διαδρομές Design Routes", αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δημιουργία του Φρέντυ Κάραμποττ, της Αγνής Κατζουράκη και του Μιχάλη Κατζουράκη - στο χώρο των γραφιστικών τεχνών (graphic design) - μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου τους, τόσο του ατομικού όσο και του συλλογικού στην εταιρεία που ίδρυσαν το 1962 με την επωνυμία Κ&Κ.

Οι Φρέντυ Κάραμποττ, Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, εμφανίστηκαν στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '50, σηματοδοτώντας την αρχή της μετεξέλιξης του design από εμπειρική κατάσταση σε νέα τέχνη.

«... Ο ορθός λόγος, ο απόλυτος έλεγχος των εργαλείων και των υλικών, η χρήση του μινιμαλισμού στην επικοινωνιακή στρατηγική, το καθαρό design και η συνειδητή προσήλωση στις αρχές του Μοντερνισμού...», όπως αναφέρει στο κείμενό του ο Δημήτρης Αρβανίτης, «... χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του κύκλου εργασιών της ομάδος. Η συνεχής ενημέρωση, σε συνδυασμό με την κοσμοπολίτικη διάθεση των Κάραμποτττ και Κατζουράκη, διατηρεί τη φρεσκάδα των ιδεών και την υψηλή δημιουργικότητα σε όλο το εύρος και την ποικιλία των εργασιών. Οπτική επικοινωνία, σχεδιασμός εκδοτικού υλικού, environmental design αλλά και διαφήμιση σε όλο το φάσμα των εφαρμογών, παράγονται με εκλεπτυσμένη δεξιοτεχνία και αρτιότητα που συχνά επιβραβεύεται σε διεθνείς διαγωνισμούς (Βραβείο Rizzoli) και Biennale...».

[info]

Το 1962 ο Μιχάλης Κατζουράκης τιμήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού Τουριστικής αφίσας με το έπαθλο Λεονέττο Καπιέλλο για την αφίσα του με τίτλο Δακτυλιόλιθος την οποία εξέδωσε ο ΕΟΤ (βραβείο Χρυσός Αρλεκίνος - Α΄ βραβείο ζωγραφικής αφίσας). Στον ίδιο διαγωνισμό ο Φρέντυ Κάραμποττ, τιμήθηκε με το έπαθλο Αρντζέντα, που είχε ως θέμα: Ακτές, Νήσοι, Λίμνες, Ποταμοί, για την αφίσα του με τίτλο Ελλάς, Αντανάκλαση νησιού την οποία επίσης εξέδωσε ο ΕΟΤ (βραβείο Ρόδο του Τιρρένου - Β΄ βραβείο ζωγραφικής αφίσας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Α' χρυσό βραβείο για το ίδιο θέμα δόθηκε στον Πάμπλο Πικάσσο για την αφίσα του Κυανή Ακτή την οποία εξέδωσε ο Οργανισμός Τουρισμού της Γαλλίας.
Τον Οκτώβριο του 1962, οι Φρέντυ Κάραμποττ, Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη ιδρύουν το Κ&Κ ? Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών (K&K ? Athens Publicity Centre) με εταίρους τους Δ. Τσόπελα και Π. Καναβό. ?Νονά? της ολοκληρωμένης αυτής ονομασίας είναι η Αγνή Κατζουράκη, ψυχή του καλλιτεχνικού τμήματος του γραφείου.

Τον Ιούνιο του 1963, χάριν στο δικό τους σχεδιασμό αλλά και τον προγραμματισμό του τμήματος προβολής του Ε.Ο.Τ υπό την επιτυχή διεύθυνση της Φανής Λαμπαδαρίου, απονέμεται στον ΕΟΤ το Α΄ διεθνές βραβείο Τουριστικής Προβολής «Χρυσή Τουλίπα», από την International Advertizing Association (Διεθνή Ένωση Διαφημίσεως) στη Στοκχόλμη.

Το 1964 το Κ&Κ κερδίζει το βραβείο RIZZOLI στο Μιλάνο
για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς με θέμα «Τα 50 Χρόνια της MOBIL στην Ελλάδα». Μετά από αυτή την επιτυχία, η διαφημιστική εταιρία της MOBIL στην Αμερική DDB (Doyle, Dane, Bernbach) καλεί το Κ&Κ να συμμετέχει εφεξής στα συμβούλια σχεδιασμού προβολής της MOBIL παγκοσμίως. Βραβείο RIZZOLI τους απονέμεται ακόμα τις χρονιές 1965, 1966, 1967, 1968 , 1969.

Την 1η Ιανουαρίου 1965, απονέμεται στους Μιχάλη Κατζουράκη και Φρειδερίκο Κάραμποττ από την Ελληνική Πολιτεία, ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή τους συμβολή στο ελληνικό design.

Το 1968 οι Φρέντυ Κάραμποττ και Μιχάλης Κατζουράκης εκλέγονται μέλη της AGI (Alliance Graphique Internationale) , που συγκεντρώνει τους πιο γνωστούς designers της Αμερικής, της Δ. Ευρώπης και της Ιαπωνίας, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή αποδοχή των Ελλήνων σχεδιαστών σε μια εποχή που κυριαρχούν ονόματα σαν των Alan Fletcher, Paul Rand, Milton Glaser, George Lois, Lou Dorfsman, Louis Danziger, Saul Bass, Ivan Chermayeff, Ikko Tanaka, Raymond Savignac, Josef Müller-Brockmann.

Λογότυπα, συνθήματα και εικόνες που παρήχθησαν από το δημιουργικό γραφείο Κ&Κ, αποτελούν αναγνωρίσιμα στοιχεία της κοινωνικής ζωής για δεκαετίες και αναγνωρίζονται σαν αναπόσπαστα μέρη του αστικού μας περιβάλλοντος. Παπούτσια ?Sportex?, αναψυκτικά "Ηβη", παιδικά καλλυντικά "ΠΡΟΔΕΡΜ", λογότυπα του μαιευτηρίου "Μητέρα", της τράπεζας "Κρήτης", του "Κουρτάκη", της "Εταιρίας Σπαστικών" κ.λ.π, αποτελούν την "Εθνική κληρονομιά" της ελληνικής γραφιστικής τέχνης.

Στον συνοδευτικό κατάλογο των 344 σελίδων, συνέκδοση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α) και του Μουσείου Μπενάκη, εκτός από τους Δημήτρη Αρβανίτη και Δημήτρη Φατούρο, γράφουν ο Γιάννης Ευσταθιάδης, ο Γιώργος Ζαννιάς, πρόεδρος της DDB Hellas, ο Σπύρος Καραχρήστος, ερευνητής της ιστορίας της ελληνικής γραφιστικής τέχνης και εκδότης του βιβλίου Ελληνικές αφίσες και η Φανή Λαμπαδαρίου, διευθύντρια για πολλά χρόνια του Κ&Κ. H έκδοση θα παρουσιαστεί στο Aμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη την ημέρα των εγκαινίων, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008, στις 19:00.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 20:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 23 Μαρτίου 2008. Το εγχείρημα, αποτελεί πρωτοβουλία του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, designer και μέλους της Alliance Graphique Internationale (AGI), ο οποίος επιμελείται και το βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΕΔΕΕ (Ένωσις Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος).

Διάρκεια 30/01/2008 - 23/03/2008
Χώρος Αθήνα Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Οδού Πειραιώς