Κώστας Κατσουλάρης: Ο παραθεριστής

28.05.2001
Ένας μυστηριώδης ψυχίατρος, μια καλλίφωνη νεαρή που δεν ξέρει τι θέλει, ο λαμπερός κόσμος των λάιφ στάιλ περιοδικών, μα κι εκείνος των απανταχού αδύναμων πλασμάτων, όλα βιώνονται ξανά και ξανά όσο διαρκεί το πολύωρο, γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι του Λεωνίδα με τη γέρικη Ρομίλντα, το πλοίο με το οποίο κάνει τώρα την τελευταία βόλτα του προς τα μακρινά νησιά του Αιγαίου.
Ένας μυστηριώδης ψυχίατρος, μια καλλίφωνη νεαρή που δεν ξέρει τι θέλει, ο λαμπερός κόσμος των λάιφ στάιλ περιοδικών, όλα βιώνονται ξανά και ξανά όσο διαρκεί το πολύωρο, γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι του Λεωνίδα με τη γέρικη Ρομίλντα.
Το καινούριο μυθιστόρημα του Κώστα Κατσουλάρη είναι μία περιπέτεια στις επικίνδυνες περιοχές των οικογενειακών σχέσεων, στα βουβά συναισθήματα, στην βαθύτερη αναζήτηση του εαυτού μας αλλά και του άλλου. . .

Στην αρχή λοιπόν ήταν το σκοτάδι

Ο "παραθεριστής" πραγματεύεται την απώλεια και το Θάνατο, αλλά κυρίως τους μικρούς καθημερινούς θανάτους. Ο ήρωας, Λεωνίδας Καλούσης, παλεύει με το παρελθόν, για να ξορκίσει το μελαγχολικό παρόν. Πάσχει -σε αντίθεση με τον αδερφό του, ο οποίος είναι "κανονικός" ψυχασθενής- από κατάθλιψη. Αλλά από αυτό το είδος της κατάθλιψης, που δε φαίνεται. Που σ' αφήνει να κινείσαι, να εργάζεσαι, να γελάς, αλλά μέσα σου σε ακινητοποιεί. Που σ' αφήνει να "μετακινείσαι από σημείο σε σημείο, από λεπτό σε λεπτό με τη μηχανική κανονικότητα του ρολογιού -κι εσύ ο ίδιος πολλές φορές-, δεν αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή. [ . . . ] Δε ζεις πραγματικά, μόνο παραθερίζεις, προσμένοντας τον αναπόφευκτο βαρύ χειμώνα, την ποθητή επιστροφή στο απόλυτο ψύχος. Δεν ήταν ωστόσο πάντοτε έτσι. Θυμάσαι ακόμη το θερμό κύμα να διαπερνά το σώμα σου . . ."

Ένα μυθιστόρημα ψυχαναλυτικό που φθάνει στο βάθος της ψυχής και αγγίζει -με τρόπο υποδόριο- όλα αυτά που σε κάνουν να πονάς και να χαίρεσαι. Η -σαφώς- ευαίσθητη ματιά του συγγραφέα "βουτάει" στα βαθιά. Στην παιδική ηλικία, την αθωότητα και το βίαιο ξερίζωμά της. Στα μικρά εγκλήματα, στους μικρούς θανάτους.
Σε βλέμματα, χειρονομίες, αναμνήσεις. Στο νόημα της πραγματικότητας που μας περιβάλλει ασφυκτικά.
Ο Κώστας Κατσουλάρης αγαπά όλους τους ήρωες του βιβλίου, τους ξέρει καλά, τους έχει ψάξει, τους έχει αγγίξει με την άκρη του χεριού του. Ξέρει τη μυρωδιά τους, το βλέμμα τους, το φόβο τους. Γι' αυτό και οι ήρωες του είναι τόσο αληθινοί που μπορείς να τους αναγνωρίσεις.

Επιπλέον ο συγγραφέας ξέρει να χειρίζεται αριστοτεχνικά τη γλώσσα, διατηρώντας ωστόσο την εγκεφαλική του φύση, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στο ψυχαναλυτικό ύφος του βιβλίου. Η γραφή του προσεγμένη, πυκνά συχνά απογειώνεται, κλείνοντας στις λέξεις συναισθήματα και εικόνες.
Ακόμη κι αν στο τέλος η ιστορία του Λεωνίδα Καλούση σας αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα, θα επιστρέψει, αποκαλύπτοντας πτυχές που δεν είναι ορατές, παρά πολλές μέρες μετά. Και ο Λεωνίδας, ο Μάνθος, η Αλεξάνδρα, ο Παντελής και τα υπόλοιπα πρόσωπα θα αποκτήσουν υπόσταση στο βάθος του μυαλού σας. Ίσως και της καρδιάς σας.

Εκδόσεις Εστία
Τίτλος: Ο παραθεριστής

Συγγραφέας: Κώστας Κατσουλάρης
Σελίδες: 340
ISBN: 960-05-0966-2