Υλικό: Μήδεια από τον Μ. Μαρμαρινό

18.05.2001
Το έργο του Χάινερ Μύλερ "Υλικό: Μήδεια" παρουσιάζει το "Θησείον - Ένα Θέατρο για τις Τέχνες" - "Διεθνής Ζώνη" σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας. Η παράσταση -σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού- έχει ήδη παιχθεί στο Κρατικό Θέατρο της Τιφλίδας "Michail Tumanishivili Film Actors Studio", ενώ πριν από μερικές μέρες εκπροσώπησε τη Γεωργία στη Θεατρική Ολυμπιάδα της Μόσχας. Τώρα έρχεται και στην Ελλάδα για δύο μόνο παραστάσεις στην Αθήνα (21, 22 Μαΐου) και μία στην Καλαμάτα (25 Μαΐου).
Το έργο του Χάινερ Μύλερ "Υλικό: Μήδεια" παρουσιάζει το Θησείον - Ένα Θέατρο για τις Τέχνες - Διεθνής Ζώνη σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.
Η παράσταση -σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού- έχει ήδη παιχθεί στο Κρατικό Θέατρο της Τιφλίδας "Michail Tumanishivili Film Actors Studio", ενώ πριν από μερικές μέρες εκπροσώπησε τη Γεωργία στη Θεατρική Ολυμπιάδα της Μόσχας. Τώρα έρχεται και στην Ελλάδα για δύο μόνο παραστάσεις στην Αθήνα (21, 22 Μαΐου) και μία στην Καλαμάτα (25 Μαΐου).

Ο Χάινερ Μύλερ, από τους κορυφαίους Γερμανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, μαθητής και διάδοχος του Μπρεχτ στη διεύθυνση του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, έφερε μία επανάσταση στη θεατρική γλώσσα, αντλώντας τη θεματολογία του, τόσο από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους όσο και από τη σύγχρονη ιστορία.
Το συγκεκριμένο έργο ξεκινάει από την περιγραφή ενός τοπίου, όπως αυτό διαμορφώνεται από τα χαλάσματα του πολέμου στα σκουπίδια της υπερκατανάλωσης, συνεχίζει μέσω ενός διαλόγου απόρριψης και εγκατάλειψης της αιώνιας γυναίκας με τον απόντα εραστή και καταλήγει στον μονόλογο ενός ατόμου, τελευταίου σταθμού της απόλυτης απελπισίας.

Στην κριτική της "Iberia Express" επισημαίνεται ότι "ο Μαρμαρινός με τη βοήθεια της Keti Dolidze (Μήδεια) έφθασε σε ένα υψηλό επίπεδο έκφρασης".
Η Keti Dolitze, ηθοποιός και σκηνοθέτις, ιδρύτρια και διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης της Τίφλιδας (Gift Festival) έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις, Επιπλέον είναι η εμπνεύστρια του White Scarf Movement που το 1992 ξεσήκωσε 2000 γυναίκες, οδηγώντας τις στο μέτωπο για να σταματήσουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Γεωργία.
Το ειρηνευτικό κίνημα διεθνοποιήθηκε και η επέτειος της πορείας καθιερώθηκε παγκοσμίως. Για την γενναία προσφορά της στα κοινά, τους αγώνες της για τα δικαιώματα γης γυναίκας και την ελευθερία, αναγνωρίστηκε το 1998 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης ως μία από τις 100 ηρωίδες του κόσμου.

Η Keti Dolitze, εκτός από το έργο του Μύλερ, θα παρουσιάσει στο "Θησείον - ένα Θέατρο για τις Τέχνες" την Τετάρτη, 23 Μαΐου και στην Καλαμάτα το Σάββατο 26 Μαΐου, το "Self-portrait of our generation", μια προσωπική εξομολόγηση και σύγχρονη ιστορική εμπειρία της, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Nana Kvaskhanadze.