2 εκθέσεις στο The Art Foundation (taf)

07.05.2009
Ο καλλιτεχνικός οργανισμός The Art Foundation (taf) ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης τέχνης στο κοινό καθώς και τον διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών. Η επιλογή να παρουσιάζονται πρωτοποριακές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις νεότερων, αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνει το στίγμα του οργανισμού.

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός The Art Foundation (taf) ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης τέχνης στο κοινό καθώς και τον διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών. Η επιλογή να παρουσιάζονται πρωτοποριακές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις νεότερων, αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνει το στίγμα του οργανισμού.

Τα εγκαίνια του The Art Foundation (taf) θα πραγματοποιηθούν τη Τρίτη 19 Μαΐου 2009 δύο μέρες πριν την Art Athina (International Art Fair), όπου το The Art Foundation (taf) είναι μαζί με άλλα μουσεία και οργανισμούς σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της Art Athina.

Το πρόγραμμα του Art Foundation (taf) ξεκινά με δύο διαφορετικές εκθέσεις που δίνουν και το στίγμα του οργανισμού.

trans/space - 12 αθηναϊκές ιστορίες

Στην Καρδιά της Αθήνας στο Μοναστηράκι μια παλιά αυλή χτισμένη τον προπερασμένο αιώνα ανασύρεται από τη λήθη της. Η αυλή -χαραγμένη στη συλλογική μνήμη μέσα από τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο του 50 και 60 - φιλοξενούσε για δεκαετίες μικρά εργαστήρια για επισκευές ραδιόφωνων, κορνιζών, μεταλλικών σκευών, μικροεπίπλων και πολυελαίων, αλλά και αποθηκούλες βιβλιοπωλείων. Εδώ και χρόνια ο ήχος των εργαστηρίων έχει σιγήσει, η πρωτογενής δομή έχει διατηρηθεί, οι χώροι κρατούν την πατίνα και την προσωπική ιστορία τους.

12 σύγχρονοι ανερχόμενοι και αναγνωρισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες καλούνται να επέμβουν και να προσθέσουν τη δική τους αθηναϊκή ιστορία στους χώρους αυτούς. Ο χώρος ζωντανεύει και πάλι, οι καινούριες ιστορίες και το καινούριο κοινό προσθέτουν τα δικά τους σημάδια. Οι χώροι της Αυλής παραδίδονται σε ισάριθμους καλλιτέχνες ώστε να σχεδιάσουν επί τόπου τις αθηναϊκές τους ιστορίες.

Ανδρέας Βούσουρας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Κώστας Ιωαννίδης, Coti, Βούλα Φερεντίνου, Γιάννης Κουτρούλης, Γιάννης Σκαλτσάς, Γεωργία Δαμοπούλου, Χριστίνα Παρακεντέ, Γιάννης Σκουρλέτης, Κωστής Βελώνης, Έυα Νάθενα.

Flavors of Austria
Η έκθεση αυτή φέρνει στην ελληνική σκηνή νέους αυστριακούς καλλιτέχνες. Τα τελευταία χρόνια οι πολλές συνεργασίες μεταξύ Αθήνας και Βιέννης οδήγησαν στο σχεδιασμό της έκθεσης αυτής. Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Εγκαταστάσεις, βίντεο, ζωγραφική και γλυπτική θα μας δώσουν μια γεύση της σύγχρονης σκηνής της Βιέννης. Κάθε χρονιά ένας διαφορετικός επιμελητής θα επιλέγει καλλιτέχνες που το έργο τους εστίασε το ενδιαφέρον του κοινού το τελευταίο διάστημα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Christian Eisenberger, Eva Beierheimer, S.Schicho, Markus Hofer, Aldo Gianotti, Nita Tandon, Richard Jochum, Roman Pfeffer, Wendelin Pressl, Kamen Stoyanov, Rita Vitorelli, Uebermorgen, ενώ οι περισσότεροι θα είναι παρόντες στα εγκαίνια. Σκοπός της έκθεσης είναι να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει
τις σχέσεις μεταξύ της αθηναϊκής και βιεννέζικης σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής.

Επιμελητές είναι οι: Christian Rupp, Γιώργος και Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αυστρίας.

The Art Foundation (taf)
Directors, Χαράλαμπος Δερμάτης, Γιώργος Γεωργακόπουλος
Βασιλική Βαγενού, ιστορικός τέχνης
Εγκαίνια Τρίτη 19 Μαΐου 2009 στις 20:30
Διάρκεια έως 30 Ιουνίου 2009,
ώρες Δευτέρα Κυριακή 7:00-12:00 μμ.