Βραβεία «Διαβάζω»: Το βιβλίο παραμένει δυναμικό!

05.05.2009
Ενα βιβλίο το οποίο δεν είναι αμιγώς λογοτεχνικό, αλλά αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, το «Ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίνας Καραγάτση (εκδ. Αγρα), κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος του «Διαβάζω».

Ένα βιβλίο το οποίο δεν είναι αμιγώς λογοτεχνικό, αλλά αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, το «Ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίνας Καραγάτση (εκδ. Αγρα), κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος του «Διαβάζω».

Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό «πορτρέτο» της οικογένειας Μ. Καραγάτση, γραμμένο με ευαισθησία, αλήθειες, συχνά πικρές, από την 72χρονη κόρη του συγγραφέα και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση. «Δεν το περίμενα», ομολόγησε η ίδια ευχαριστώντας ειδικά τους αναγνώστες, «γιατί κάποιες φορές συγκινήθηκαν και άλλες αναγνώρισαν το παράλογο της ζωής».

Με την παρουσία πολύ κόσμου, την απουσία τριών βραβευμένων, μόνον έναν χαιρετισμό πολιτικού αυτή τη φορά, του υφυπουργού Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, απονεμήθηκαν χθες το βράδυ, στο Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς, τα λογοτεχνικά βραβεία του «Διαβάζω», σε επτά κατηγορίες. Η ύφεση δεν έχει χτυπήσει τον χώρο του βιβλίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Ετσι, ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος στο άνοιγμα της βραδιάς αναφέρθηκε στην αισιόδοξη διαπίστωση, επισημαίνοντας ότι «ένα ενθαρρυντικό στοιχείο του καιρού μας είναι ότι η ύφεση δεν έχει πλήξει, πλην εξαιρέσεων, τον χώρο του βιβλίου. Το βιβλίο παραμένει, όπως σε όλες τις δύσκολες εποχές, ένα στοιχείο δυναμικό και δημιουργικό. Και η σημερινή γιορτή δεν είναι παρά μια προσπάθεια εναλλακτική στην εσωστρέφεια και την απάθεια».

Με συντονίστρια την ηθοποιό Τατιάνα Λύγαρη, οι παρόντες νικητές παρέλαβαν τα βραβεία τους από ομοτέχνους τους ή ανθρώπους του ευρύτερου χώρου:

Η Μαρίνα Καραγάτση από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.
Ο Στρατής Πασχάλης, από τον Τίτο Πατρίκιο, το Βραβείο Ποίησης (για δεύτερη φορά), για το «Εποχή παραδείσου» (εκδ. Γαβριηλίδης).
Η Μαρία Κουγιουμτζή δεν παρέστη για να παραλάβει το Βραβείο Διηγήματος, από τον Κώστα Μουρσελά, για το «Αγριο βελούδο» (εκδ. Καστανιώτη).

Το ίδιο και ο Μίλτος Πεχλιβάνος το Βραβείο Δοκιμίου, για το «Από τη "Λέσχη" στις "Ακυβέρνητες Πολιτείες": Η στίξη της ανάγνωσης» (εκδ. Πόλις), όπως και η Ελένη Πριοβόλου το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά, για «Το σύνθημα» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα).

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, προς τιμήν του Ηρακλή Παπαλέξη, δόθηκε στη Σταυρούλα Σκαλίδη για το μυθιστόρημα «Προδοσία και εγκατάλειψη» (εκδ. Πόλις). Και το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου κέρδισε η Φωτεινή Στεφανίδη για την εικονογράφηση του «Εφτά ορφανά μολύβια ...εφτά ιστορίες» της Φωτεινής Φραγκούλη (εκδ. Ελληνικά Γράμματα).

Τέλος, ένα ιδιαίτερο βραβείο, αυτό της Προσφοράς στο Βιβλίο, που έχει θεσπίσει το «Διαβάζω», δόθηκε, από τον εκδότη του περιοδικού Γιώργο Γαλάντη, στον διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Δήμητρα Ρουμπούλα