Έρχονται στην Πινακοθήκη: Μανέ, Σεζάν, Καλατράβα, Αλταμούρα

30.04.2009
Η πολυπόθητη για την Εθνική Πινακοθήκη έκθεση «Οι πρωτοπόροι του μοντερνισμού. Από τον Μανέ στον Σεζάν», με θησαυρούς από το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού, που έχει επανειλημμένα αλλάξει ημερομηνίες, τελικά έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2011.

Η πολυπόθητη για την Εθνική Πινακοθήκη έκθεση «Οι πρωτοπόροι του μοντερνισμού. Από τον Μανέ στον Σεζάν», με θησαυρούς από το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού, που έχει επανειλημμένα αλλάξει ημερομηνίες, τελικά έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2011.

Η έκθεση προβλέπεται περισσότερο λαμπερή, καθώς πολλά αριστουργήματα του Ορσέ, δανεισμένα σε εκθέσεις του εξωτερικού, τότε θα έχουν επιστρέψει στη βάση τους, ώστε κάποια να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Μέχρι τότε ο εκθεσιακός προγραμματισμός της Εθνικής Πινακοθήκης κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Μετά την αναδρομική του Αχιλλέα Δρούγκα, που θα διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου, σειρά έχει η έκθεση «Οταν η Ελλάδα έγινε μόδα. Η γέννηση του νεοκλασικισμού στη Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα» (28 Σεπτεμβρίου). Ενα νεοκλασικό σαλόνι θα αναπαρασταθεί, με έπιπλα, αντικείμενα, ταπισερί, γλυπτά και πίνακες (Μπουσέ, Φραγκονάρ κ.ά.), από γαλλικά μουσεία, κυρίως από το Λούβρο.

Ακολουθεί στις αρχές του 2010 έκθεση Ερνεστ Τσίλερ, με σχέδια και μακέτες, κυρίως από την Ελλάδα, όπου βασικά έδρασε ο αρχιτέκτονας του νεοκλασικισμού. Τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους έρχεται η «Σύγχρονη αρχιτεκτονική από την Ισπανία» (Καλατράβα κ.ά.), μια περιοδεύουσα έκθεση, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, στο πλαίσιο της προεδρίας της Ισπανίας.

Τον Οκτώβριο του 2010 περιμένουμε το «Παρίσι 1900 - Αρ νουβό και μοντερνισμός», με αντικείμενα αρ νουβό και πίνακες μοντερνισμού (Σεζάν κ.ά.) από το Μουσείο Πτι Παλαί του Παρισιού.

Η έκθεση των Αλταμούρα (άνοιξη 2011) θα ρίξει φως σε μια πολύπαθη οικογένεια καλλιτεχνών. Οσο για την Εθνική Γλυπτοθήκη στου Γουδή στις αρχές Ιουνίου θα δούμε τα κοστούμια και τα σκηνικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (η έκθεση είχε ταξιδέψει στην Κίνα).

Παράλληλα, η Εθνική Πινακοθήκη ζει στον πυρετό της προετοιμασίας για την πολυπόθητη επέκτασή της, κατά 6.000 τ.μ. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για την εκτέλεση του έργου.

Κατά την εκτίμηση της διευθύντριας, κ. Λαμπράκη-Πλάκα, σε έναν χρόνο θα αρχίσουν εργασίες και από τότε απαιτούνται περίπου τρία χρόνια.

Το έργο θα κοστίσει 40 εκατ. ευρώ - τα 30 έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ, ενώ τα 10 που λείπουν αναζητούνται σε ιδιώτες. Ηδη, φίλος της Πινακοθήκης θα χρηματοδοτήσει μια αίθουσα που θα φέρει το όνομά του, το οποίο προς το παρόν δεν αποκαλύπτεται.

Δ.Ρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ