"Ιππόλυτος" και... απρόοπτα στην Επίδαυρο

13.07.2004
Εργο βαθιά πνευματικό και ηθικό ο "Ιππόλυτος" είναι μία μελέτη του ερωτικού ανικανοποίητου πάθους, ένα έργο όπου θίγεται το ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την αρχαιότητα, το ζήτημα της θεϊκής και της ανθρώπινης, της κοσμικής εν τέλει οικονομίας. Τη φετινή μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαίδης, στο ρόλο του Ιππολύτου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και της Φαίδρας η Φιλαρέτη Κομνηνού.
&00 Το έργο:
Έργο βαθιά πνευματικό και ηθικό ο "Ιππόλυτος", είναι μία μελέτη του ερωτικού ανικανοποίητου πάθους, ένα έργο όπου θίγεται το ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την αρχαιότητα, το ζήτημα της θεϊκής και της ανθρώπινης, της κοσμικής εν τέλει οικονομίας.
Η θεά Αφροδίτη οργισμένη που ο Ιππόλυτος, ο γιος του Θησέα και μιας Αμαζόνας, δεν αισθανόταν γι' αυτή παρά περιφρόνηση, πυρπολεί την καρδιά της Φαίδρας, της δεύτερης συζύγου του Θησέα, με ανόσιο έρωτα για τον Ιππόλυτο. Η Φαίδρα, μη βρίσκοντας ανταπόκριση από τον θετό της γιο, αυτοκτονεί, αλλά συγχρόνως τον διαβάλλει στον Θησέα, από την κατάρα του οποίου πεθαίνει με οικτρό θάνατο.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Τη φετινή μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαίδης, που επέλεξε να διατηρήσει για την παράσταση την μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου (από την παράσταση του '54). Τη μετάφραση έκανε ο Στρατής Πασχάλης, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας, τις χορογραφίες η Ερση Πήττα, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ενώ τη μουσική διδασκαλία έκανε η Μελίνα Παιονίδου.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι ο έβδομος ηθοποιός που υποδύεται αυτόν τον σπουδαίο ρόλο, μετά τον Μινωτή, τον Αλεξανδράκη, τον Χατζίσκο, τον Πολίτη, τον Θεοδωρακόπουλο, τον Χατζησάββα... Τη Φαίδρα ενσαρκώνει η Φιλαρέτη Κομνηνού. Τον Θησέα ο Χρήστος Πάρλας, τη θέα Αφροδίτη η Μαρία Ναυπλιώτου, τη θεά Αρτεμη η Μαριάνθη Σοντάκη, την τροφός η Μπέττυ Βαλάση, τον θεράποντα ο Γιώργος Τσιδίμης, την Θεράπαινα η Μαρίνα Ξένου, τον Αγγελιαφόρο ο Θόδωρος Κατσαφάδος. Πρώτη κορυφαία του χορού η Πέννη Παπουτσή.
Κορυφαίες: Χριστίνα Βαρζοπούλου, Θάλεια Αργυρίου, Βάνα Ζάκκα, Δανάη Τζήμα, Βίκυ Ψαλτίδου, Θωμαΐς Ανδρούτσου
Χορός: Ινώ Μενεγάκη, Ηλιάννα Παζαρζή, Έλενα Μόμτσου, Λιάνα Λαζαρίδου, Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Κόρα Καρβούνη, Ειρήνη Χριστίδη, Τίνα Αλεξοπούλου, Νίκη Ιωαννίδου

Τι μας άρεσε:
- Ο αγγελιαφόρος Θόδωρος Κατσαφάδος, ο οποίος κατά κοινή ομολογία έκλεψε την παράσταση. "Κρεμαστήκαμε"στην κυριολεξία από τα χείλη του, όταν στον μονόλογό του μας διηγήθηκε το θανάσιμο τραυματισμό του Ιππολύτου, ζωνταντεύοντας μία από τις πιο λυρικές εικόνες της αρχαίας τραγωδίας.
- Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ερμήνευσε αξιοπρεπώς τον ρόλο του Ιππολύτου χωρίς να υποπέσει σε υπερβολές. Ντυμένος στα λευκά και έχοντας αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη θεά Αρτεμη, απέδωσε με επιτυχία τις δύο όψεις του Ιππολύτου... αφενός μεν την αγνότητα της ψυχής του και αφετέρου την υπεροψία του χαρακτήρα του.
Φιλαρέτη Κομνηνού είχε έξοχες στιγμές και μας έπεισε στο ρόλο της Φαίδρας.
Τι δεν μας άρεσε:
- Η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη, την οποία βρήκαμε στατική, συντηρητική και πληκτική, ιδιαίτερα στα χορικά.
- Δεν ενθουσιαστήκαμε από τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα. Το δεύτερο υπερυψωμένο επικλινές επίπεδο που δέσποζε στην ορχήστρα έμεινε "αχρησιμοποίητο", μέχρι τα τελευταία λεπτά της παράστασης, όποτε και εμφανίστηκε η Θεά Αρτεμη.
- Ο Χρήστος Πάρλας, ο οποίος σε αρκετά σημεία ήταν υπερβολικός και σε άλλα λίγος στο ρόλο του Θησέα.
- Οι φωνές πολλών από τους πρωταγωνιστές δεν περνούσαν στο κοίλο. Αμφιβάλλουμε αν στο άνω διάζωμα μπόρεσαν να βγάλουν νόημα από τους διαλόγους.

Παραλειπόμενα:
- Το στεφάνι που στην αρχή της παράστασης προσέφερε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στη θεά Αρτεμη, εναποθέτοντάς το μπροστά σε μία βάση με κεριά, πήρε φωτιά προς έκπληξή όλων μας! Σε ρόλο... πυροσβέστη ο Νίκος Κούρκουλος παρενέβη άμεσα και έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο.
-Στη πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, Kωνσταντίνος Kαραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Nατάσα, ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Tομ Xανκς με τη σύζυγό του, ο Δημήτρης Kοντομηνάς και η Σίσσυ Παπαδήμα, ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης Σάββας Tσιτουρίδης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Kαλός, οι βουλευτές Eλσα Παπαδημητρίου, Γιώργος Δρυς, Γιώργος Kατσιφάρας, αλλά και οι Mαριάννα Λάτση, Aλέκος Φασιανός, Διονύσης Φωτόπουλος, Nόνικα Γαληνέα, Mαρία Xορς, Σταύρος Παράβας, Mιχάλης Kακογιάννης, Δημήτρης Kαταλειφός, Pάνια Oικονομίδου, Mάριος Ποντίκας, Tαμίλα Kουλίεβα, Δημήτρης Λιγνάδης, Xριστόφορος Παπακαλιάτης, Στέφανος Kυριακίδης κ.α.
- Ο Θόδωρος Κατσαφάδος ήταν η έκπληξη της βραδιάς, καθώς απέσπασε το πιο ενθουσιώδες χειροκρότημα από το κοίλο.

Πρόγραμμα Παραστάσεων:
18 Ιουλίου: Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
21 Ιουλίου: Μουδανιά, Ανοιχτό Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
24 Ιουλίου: Μενδενίτσα
27 Ιουλίου: Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίον
30 Ιουλίου: Βόλος, Θερινό Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη"
3 Αυγούστου: Ρόδος, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου Μελίνα Μερκούρη
7 Αυγούστου: Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο
11 Αυγούστου: Σάμος Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
21 Αυγούστου: Θάσος, Αρχαίο Θέατρο Θάσου
26 Αυγούστου: Χανιά, Θέατρο Ανατολική Τάφρου
1 Σεπτεμβρίου: Θεσσαλονίκη, Ανοιχτό Θέταρο Συκέων "Μάνος Κατράκης"
3 Σεπτεμβρίου: Λάρισα, Κηποθέατρο
8 Σεπτεμβρίου: Βριλήσσια, Νταμάρι Βριλησσίων
10 Σεπτεμβρίου: Γαλάτσι, Ανοιχτό Θέταρο Αλσος Βείκου
15 Σεπτεμβρίου: Αιγάλεω, Αλέξης Μινωτής
17 Σεπτεμβρίου: Υμηττός, Θεάτρο Βράχων.
22 Σεπτεμβρίου: Παπάγου, Δημοτικό Θέατρο Δήμου Παπάγου