Η Χιλή τιμά τον Πάμπλο Νερούντα

09.07.2004
Η Χιλή από τη μια της άκρη έως την άλλη θα τιμήσει τη Δευτέρα την 100η επέτειο της γέννησης του ποιητή της Πάμπλο Νερούντα, Νομπελίστα της Λογοτεχνίας και πρώην διπλωμάτη που διώχθηκε πολιτικά και πέθανε από ασθένεια 12 ημέρες μετά την πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ, το 1973.
Η Χιλή από τη μια της άκρη έως την άλλη θα τιμήσει τη Δευτέρα την 100η επέτειο της γέννησης του ποιητή της Πάμπλο Νερούντα, Νομπελίστα της Λογοτεχνίας και πρώην διπλωμάτη που διώχθηκε πολιτικά και πέθανε από ασθένεια 12 ημέρες μετά την πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ, το 1973. Η κύρια εκδήλωση στη μνήμη του θα γίνει στο Παράλ, 315 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, όπου γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1904 ο Νεφτάλι Ρέγιες Μπασουάλτο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα.

Tην Κυριακή, 11 Ιουλίου, μουσικοί, λαϊκοί οργανοπαίκτες και τραγουδιστές θα συναντηθούν για να τραγουδήσουν στίχους του ποιητή σ' ένα από τα αγαπημένα του σπίτια στο Ισλα Νέγρα της κεντρικής Χιλής που έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Ομιλίες, τραγούδια, φωτογραφικές εκθέσεις και συζητήσεις για τον ποιητή που σε όλη τη ζωή του ύμνησε την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια και για τα έργα του όπως "Είκοσι ποιήματα έρωτα και ένα τραγούδι απελπισμένο" (1924), "Τα σταφύλια και ο άνεμος", "Τόπος διαμονής μας η Γη", "Κάντο Χενεράλ", "Η Ισπανία στην καρδιά" βασισμένο στην εμπειρία του από τον ισπανικό εμφύλιο. Από την αρχή του έτους τουλάχιστον 600 εκδηλώσεις έχουν γίνει σε 66 χώρες του κόσμου στη μνήμη του.

Ο Νερούντα, μέλος του εκτός νόμου κομμουνιστικού κόμματος στη Χιλή του 1948, μπήκε στην παρανομία και αυτοεξορίστηκε πρώτα στην Αργεντινή και μετά σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας πριν επιστρέψει το 1953. Το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ ήταν πρεσβευτής στο Παρίσι. Ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Ντέλια ντελ Καρίλ από την Αργεντινή. Στην εξορία του γνώρισε τη Ματίλντε Ουρούτια η οποία έγινε και η τελευταία σύζυγός του.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στην πατρίδα του τον επηρέασαν τόσο που η υγεία του κλονίστηκε. Ο φίλος του, σοσιαλιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε σκοτώνεται στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως και πολλοί συμπατριώτες του. Πέθανε στο Σαντιάγο, 12 ημέρες μετά την πτώση του Αλιέντε από τους στρατιωτικούς υπό τον δικτάτορα Πινοσέτ.

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νερούντα θα τιμηθούν σε όλες τις χώρες με τις οποίες η Χιλή διατηρεί διπλωματικές επαφές όπου 100 συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερευνητές θα λάβουν μετάλλιο που φέρει τη μορφή του.