Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924), ενός από τους δημοφιλέστερους Ιταλούς συνθέτες όπερας.
Στο πλαίσιο του ευρύτερου μορφωτικού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της, η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε να προσφέρει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κριτικό κείμενο, ένα βιβλίο που εκδόθηκε μόλις το 2007 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Καίμπριτζ στην εξαιρετική σειρά «Μελέτες του Καίμπριτζ για την Όπερα».
Η συγγραφέας του Αλεξάντρα Ουίλσον διδάσκει μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Οξφόρδης. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα Cambridge Opera Journal και Music & Letters.
Συνεργάζεται τακτικά με τη βρετανική Ραδιοφωνία (BBC). Έχει ασχοληθεί εις βάθος με τον Πουτσίνι και την εποχή του. Προτείνει μία αναλυτική, κριτική θεώρηση της υποδοχής του δημοφιλούς συνθέτη και του έργου του από την ιταλική, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινωνία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Γνώστρια της ιταλικής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού της περιόδου, η Αλεξάντρα Ουίλσον βασίζεται σε ένα πλουσιότατο σώμα τεκμηρίων αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από κριτικές παραστάσεων, δοκιμιογραφία και θεωρητικά κείμενα.
Εξαιρετικά διαφωτιστικά είναι τα δύο παραρτήματα της έκδοσης, με περιληπτικές αναφορές στο προφίλ των σημαντικότερων εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, καθώς και σε σημαίνουσες προσωπικότητες της πνευματικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής στην Ιταλία του τέλους του 19ου και τω αρχών του 20ού αιώνα.
Σε όσους αγαπούν τον Πουτσίνι, το βιβλίο της θα προσθέσει επίπεδα ανάγνωσης, καθώς τον εντάσσει στα συμφραζόμενα του άμεσου κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος της εποχής. Όσο βαθύτερα αντιλαμβάνεται κανείς ένα γνωστικό αντικείμενο τόσο πληρέστερα απολαμβάνει τις διάφορες όψεις του, ακόμα και τις πλέον προφανείς. Γνωρίζοντας τις αξίες του ανερχόμενου μοντερνισμού εκτιμά κανείς με διαφορετικό τρόπο όχι μόνον τη θεατρική υπόσταση, αλλά και το τραγούδι της Τουραντότ.
Στον ευρύτερα φιλότεχνο, το βιβλίο προσφέρει μία ανεκτίμητα περιεκτική ματιά στην Ιταλία της εποχής, καθώς η Ουίλσον αποφεύγει την εξειδικευμένη ορολογία και επιτρέπει στον καθέναν να παρακολουθήσει τους συλλογισμούς της. Στη βάση αυτής της διαυγούς και τολμηρής θεώρησης, συναρπαστικής και πρωτότυπης στον τρόπο με τον οποίο παρατηρεί τη σχέση μουσικής και πολιτικής, βρίσκεται η καθετότητα της σκέψης και ο προσεκτικός, αμερόληπτος χειρισμός του ιστορικού υλικού, μέσω των οποίων η Ουίλσον φωτίζει το θέμα της για να αντλήσει από τα τεκμήριά της πειστικά ερμηνευτικά συμπεράσματα.
Tίτλος: Αλεξάντρα Ουίλσον, Φάκελος Πουτσίνι
Οπερα, Εθνικισμός και Μοντερνισμός
Μετάφραση: Πηνελόπη Διαμάντη
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Α. Δοντάς
Διαστάσεις: 16,5x23,5
Σελίδες: 304
Τιμή: 25 ευρώ
Κεντρική διάθεση: Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα) και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία
Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924), ενός από τους δημοφιλέστερους Ιταλούς συνθέτες όπερας.