Ρόουζ: Το είδαμε

25.11.2003
Η πολυτάραχη ζωή της άρχισε σ' ένα μικρό ρωσικό χωρίο, μεταφέρθηκε στη Βαρσοβία, σ' ένα πλοίο με το όνομα Εξοδος και τελικά στους δρόμους του Ατλάντικ Σίτυ, των φαραγγιών της Αριζόνα και τις μυρωδάτες νύχτες του Μαϊάμι Μπιτς. Η ογδοντριάχρονη Ρόουζ κατάφερε να επιβιώσει- είναι μία επιζήσασα Εβραία. Το πορτρέτο μίας φοβερής εβραίας και μέσον υπενθύμισης των γεγονότων τα οποία σχημάτισαν τον εικοστό αιώνα.
&00 Το έργο: Η πολυτάραχη ζωή της άρχισε σ' ένα μικρό ρωσικό χωρίο, μεταφέρθηκε στο γκέτο της Βαρσοβίας, σ' ένα πλοίο με το όνομα Εξοδος και τελικά στους δρόμους του Ατλάντικ Σίτυ, των φαραγγιών της Αριζόνα και τις μυρωδάτες νύχτες του Μαϊάμι Μπιτς. Η ογδοντριάχρονη Ρόουζ είναι μία επιζήσασα Εβραία και διηγείται τη δική της οδύσσεια καθισμένη σ' ένα ξύλινο παγκάκι. Ο Μάρτιν Σέρμαν σκιαγραφεί το πορτρέτο μίας φοβερής εβραίας και υπενθυμίζει σε όλους τα γεγονότα τα οποία σχημάτισαν τον εικοστό αιώνα.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι: Στον ρόλο της Ρόουζ η Αντιγόνη Βαλάκου, την σκηνοθετεί ο Κοράης Δαμάτης. Η μετάφραση του έργου του Σέρμαν ανήκει στη Μιμή Ντενίση, τα σκηνικά και τα κοστουμια στην Δέσποινα Βολίδη. Η μουσική επιμέλεια είναι του Ιάκωβου Δρόσου και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.

Τι μας άρεσε:
- Η Αντιγόνη Βαλάκου, γιατί έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά σημαίνει η λέξη "ηθοποιός". Με ένταση, σκληρότητα και ευαισθησία, συγκρότησε μέσα από τις πτυχές της ατομικής εξιστόρησης της Ρόουζ, τις περιπέτειες και το μύθο μιας ολόκληρης γενιάς και εξισορρόπησε αριστουργηματικά ανάμεσα στο δράμα και την γλυκόπικρη κωμωδία.
- Η λιτή σκηνοθεσία του Κοράη Δαμάτη που "τοποθέτησε" την ογδοντατριάχρονη Ρόουζ σ' ένα ξύλινο παγκάκι και .... απλά της έδωσε τον λόγο.
- Το έργο του Μάρτιν Σέρμαν, ένα έργο για το ένστικτο της επιβίωσης που υπερνικά τα πάντα, για το δεν "ανήκω πουθενά", για τον εκτοπισμό, τον εκπατρισμό, την αναζήτηση μίας άλλης πατρίδας, την εξομοίωση, την κάθε είδους απώλεια. Ενα έργο για το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Ο ίδιος ο Σέρμαν αναφέρει χαρακτηριστικά "ήθελα να πω ολόκληρη την ιστορία της ζωής αυτής της γυναίκας., ήθελα να παρουσιάσω την εμπειρία να είσαι Εβραίος στην Ευρώπη του 20ου αιώνα. Στο πρόσωπο της Ρόουζ μπορώ να δω τη γιαγιά μου... άλλα πράγματα προέρχονται από ανθρώπους που συνάντησα ή από τη φαντασία μου. Όμως έχω όλες αυτές τις παιδικές αναμνήσεις από ένα τρόπο ζωής και μία κοινωνία που χάθηκε. Αυτό σημαίνει εξέλιξη. όπως είναι και η ζωή."

Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους ανεξαιρέτως! Αναμφίβολα πρόκειται για μία από τις καλύτερες παραστάσεις- εμπειρίες των τελευταίων ετών που δεν πρέπει κανένας να χάσει... Μολονότι πρόκειται για ένα δίωρο μονόλογο, το έργο κυλά τόσο αβίστα που όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά συνεπαίρνει στην κυριολεξία!




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Οπωσδήποτε! Είναι πολύ ωραίο αισθητικά και περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον συγγραφέα και το ίδιο το έργο. Το πρόγραμμα περιέχει επίσης δύο κείμενα του Primo Levi, ένα κείμενο του Leon Sciacy καθώς και δύο κείμενα από το Unites States Holocaust Memorial Museum και το Εβραικό Μουσείο Ελλάδος.




Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Δεν πιστεύουμε να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα εισιτήρια... ωστόσο καλό είναι να προνοήσετε γι΄αυτά αν θελήσετε να πάτε στην παράσταση Σαββατοκύριακο. Το θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη,210-8673945) βρίσκεται στην Κυψέλη, οπότε θα ταλαιπωρηθείτε σίγουρα με το παρκάρισμα. Ωστόσο, υπάρχει ιδιωτικό πάρκινγκ δίπλα στο θέατρο!

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Προσοχή: Μόνο για σαράντα παραστάσεις!
Βραδινές: Τρίτη, Πέμπτη., Παρασκευή., Σάββατο: 21.15
Απογευματινές: Τετάρτη: 18.15 , Κυριακή: 19.15

Τιμές εισιτηρίων σε ευρώ: 20 και 14