Πολιτισμός για όλους!

13.11.2003
Το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδίασε και θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Πολιτισμός για Όλους - Κάρτα Πολιτισμού" που έχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδίασε και θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Πολιτισμός για Όλους - Κάρτα Πολιτισμού" που έχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Οι πολιτιστικοί θεσμοί που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, εποπτεύονται από αυτό ή συνεργάζονται στενά μαζί του αλλά και πολλοί πολιτιστικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα ανοίγουν τις πόρτες τους δωρεάν ή με ουσιαστική έκπτωση σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών που συχνά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Υπουργείο Πολιτισμού εξειδικεύει έτσι με έμπρακτο και άμεσο τρόπο τη "Χάρτα Σύγκλισης" διευκολύνοντας τη σύγκλιση όλων των ανθρώπων στο μεγάλο ρεύμα του Πολιτισμού, της δημιουργίας, της γνώσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ψυχαγωγίας, της εκπαίδευσης μέσω του πολιτισμού.

Η "Κάρτα Πολιτισμού" δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα:

- Ελεύθερης εισόδου στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους όλο το έτος.
- Δωρεάν εισόδου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων του, δηλαδή σε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, κ.λ.π. σε καθορισμένες ημέρες της εβδομάδας
- Εισόδου με σημαντική έκπτωση σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσικά γεγονότα, εκθέσεις κ.λ.π. που οργανώνονται από φορείς που είναι προγραμματικά συμβεβλημένοι με το Υπουργείο Πολιτισμού. Για παράδειγμα σε ένα μεγάλο δίκτυο κινηματογράφων παρέχεται εισιτήριο με έκπτωση 25% (αντί για 7€) από την Δευτέρα έως την Πέμπτη.
- Εκπτωσης στην αγορά βιβλίων (σε συνεργασία με την ομοσπονδία και τους συλλόγους εκδοτών και βιβλιοπωλών).
-Ελεύθερης εισόδου στα "Κυριακάτικα πρωινά" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο αναλυτικός κατάλογος των δυνατοτήτων που παρέχονται στον κάτοχο της κάρτας πολιτισμού θα εμπλουτίζεται, θα ανανεώνεται και θα ανακοινώνεται διαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης, το cultureguide.gr και την τηλεφωνική "γραμμή Πολιτισμού", 800 - 1 - 100 - 100.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της "Κάρτας Πολιτισμού"
- Οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανανεωθείσα για ένα χρόνο τουλάχιστον, ηλικίας μέχρι 30 ετών
- Οι πολύτεκνες οικογένειες
- Τα μέλη των ΚΑΠΗ
- Τα άτομα με αναπηρία (άνω του 67%), τα άτομα με διανοητική αναπηρία, καθώς και οι συνοδοί των τυφλών και όσων χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια
- Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης
- Ειδικές κοινωνικές ομάδες - όσοι μετέχουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και αποιδρυματοποιήσης και άλλες ειδικές ομάδες

Τόποι παράδοσης δικαιολογητικών - Παραλαβή Κάρτας
Οι δικαιούχοι της "Κάρτας Πολιτισμού" μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε όλη τη χώρα, είτε ατομικά, είτε ομαδικά. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται περιλαμβάνονται στον πίνακα που ακολουθεί και είναι πολύ απλά. Η κάρτα θα αποστέλλεται στους δικαιούχους ταχυδρομικά. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης τα δικαιολογητικά μπορεί επίσης να κατατίθενται ή αποστέλλονται ταχυδρομικώς απευθείας στην γραμματεία της "Κάρτας Πολιτισμού": Γοργούς 11, Τ.Κ. 54634, Άνω Πόλη.