"Ραφτης Κυριών" από το Θεσσαλικό Θέατρο

04.11.2003
Τη θρυλική κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ "Ράφτης Κυριών" ανεβάζει από τις 15 Νοεμβρίου ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης στο Θεσσαλικό Θέατρο-Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας.
Τη θρυλική κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ "Ράφτης Κυριών" ανεβάζει από τις 15 Νοεμβρίου ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης στο Θεσσαλικό Θέατρο-Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας.

Ο "Ράφτης Κυριών" πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι στα 1886 στο θέατρο Ντε Λα Ρενεσάνς με πολύ μεγάλη επιτυχία, κυρίως χάρη στην προσεγμένη δομή του και τον εκπληκτικό μηχανισμό του. Μετά την πρώτη του εκείνη παράσταση το έργο εμφανίστηκε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με τελευταία παράσταση αυτή του Παρισιού με ερμηνευτή το διάσημο ηθοποιό Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Ο "Ράφτης Κυριών" γράφτηκε από τον νεαρότατο τότε Ζωρζ Φεντώ - ήταν μόλις 24 χρονών- που από πολλούς θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος από τους νεότερους κλασικούς κωμωδιογράφους της Γαλλίας και συγχρόνως σαν ένας από τους κύριους προδρόμους του θεάτρου του παραλόγου που έφθασε στο απόγειό του με τον Ευγένιο Ιονέσκο.
"Το μυστικό της τέλειας οργάνωσής του", γράφει ο Ιονέσκο, "στηρίζεται στην τέλεια αποδιοργάνωση που ξέρει να προκαλεί. Όλα ξεκινούν ήρεμα και λογικά για να προχωρήσουν με όλο και ταχύτερο ρυθμό στην τρέλα. Εκεί πιστεύω πως βρίσκεται το μυστικό της κωμωδίας, στην τρελή ανισόρροπη κίνηση προς το χάος.

Ας σημειωθεί πως φέτος είναι για το Ελληνικό Θέατρο και μια επέτειος σε σχέση με το έργο αφού συμπληρώνονται 100 ακριβώς χρόνια από την πρώτη παράσταση του "Ράφτη" στην Ελλάδα από το θίασο του Ευάγγελου Παντόπουλου το 1903.

Στην παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου, που φιλοξενεί στη σκηνή του για πρώτη φορά το διάσημο Γάλλο συγγραφέα, εκτός από τη σκηνοθεσία και την μετάφραση που υπογράφει ο Γιάννης Ιορδανίδης, τα σκηνικά είναι της Κέλλυς Βρεττού, τα κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, η μουσική επιμέλεια του Π. Ασημακόπουλου, οι φωτισμοί των Ν. Γεωργάκη και Μάκη Παπατριανταφύλλου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χάρης Γεωργιάδης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Χάρης Σώζος, Νεφέλη Ορφανού, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Μπάσης, Πάνος Ζαχαρόπουλος, Βίβιαν Κοντομάρη, Ασπασία Μηλιαράκη, Δανάη Σδούγκου, Αλίκη Τσάκου και Βασίλης Γιαβρής.