Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Παύλο Μάτεσι

04.11.2003
Τον πολυβραβευμένο Έλληνα συγγραφέα Παύλο Μάτεσι τιμούν ο 9.59 FM, το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 και το λογοτεχνικό περιοδικό "Εντευκτήριο", σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου, 20.30 στο "Underground Εντευκτήριο". Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ποιητής και κριτικός θεάτρου Γιάννης Βαρβέρης και ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης, ενώ ο Παύλος Μάτεσις θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του.
Τον πολυβραβευμένο Έλληνα συγγραφέα Παύλο Μάτεσι τιμούν ο 9.59 FM, το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 και το λογοτεχνικό περιοδικό "Εντευκτήριο", σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ. στο "Underground Εντευκτήριο" (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ποιητής και κριτικός θεάτρου Γιάννης Βαρβέρης και ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης. Ο Παύλος Μάτεσις θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του.

Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε το 1934 στη Δίβρη - Λαμπεία της Ηλείας. Είναι θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος, μεταφραστής λογοτεχνίας και θεάτρου. Σπούδασε θέατρο, μουσική και ξένες γλώσσες. Πολύ νέος έπαιξε στη "Φαύστα" του Μποστ, στη Θεσσαλονίκη. Άρχισε να γράφει στα 33 του χρόνια, μετά από 15ετή "σίγουρη δουλειά" σε τράπεζα. Στις σπουδές του της μουσικής οφείλεται ο ρυθμός που έχουν τα κείμενα του. Ο ίδιος πιστεύει πως "ο ήχος είναι η πρώτη ύλη στο γράψιμο". Το πρώτο του έργο, "Η Τελετή", πήρε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966.

Ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για τη δουλείά του ήταν ο Κάρολος Κουν. Με το "Έπαθλο Καρόλου Κουν" τιμήθηκε το 1989 για το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς, τον "Περιποιητή φυτών". Τιμήθηκε ακόμη το 1998 με το βραβείο Ελληνοφώνων Κάτω Ιταλίας για το μυθιστόρημα του "Η Μητέρα του Σκύλου" και το 2000 με το Μέγα Βραβείο Κριτικών. Από τα μυθιστορήματα του "Η Μητέρα του Σκύλου" έγινε από το 1993 αντικείμενο επιστημονικής διδασκαλίας στο πλαίσιο μαθημάτων του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.