Κλασσικός Πολιτισμός στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας

03.11.2003
Ο Δρ. Γκρέγκορι Κρέιν, καθηγητής στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τάφτς της Μασσαχουσέτης, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Κλασσικός Πολιτισμός στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας", στις 7 Νοεμβρίου στους χώρους του ΕΙΠ.
Ο Δρ. Γκρέγκορι Κρέιν, καθηγητής στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τάφτς της Μασσαχουσέτης, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Κλασσικός Πολιτισμός στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας", στις 7 Νοεμβρίου στους χώρους του ΕΙΠ. Η διάλεξη αποτελεί μέρος της σειράς φθινοπωρινών διαλέξεων 2003 που οργανώνει το ΕΙΠ στην Νέα Υόρκη.
Με δεδομένη την εξέλιξη των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας ως κύριου μέσου για την προώθηση ιδεών και πληροφοριών, η διάλεξη αυτή θα εξετάσει πως οι μελετητές των κλασσικών γραμμάτων ανταποκρίθηκαν στις δυσχέρειες και τις ευκαιρίες που εμφανίστηκαν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές. Οι φοιτητές των ελληνικών σπουδών έχουν την ευκαιρία να θέσουν σε νέα βάση τη σχέση της Ελλάδας των κλασσικών χρόνων με τη σύγχρονη εποχή, όχι μόνο βελτιώνοντας τους τρόπους διδασκαλίας και εκμάθησης, αλλά και δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα ακροατήρια και νέες συζητήσεις.

Ο καθηγητής Κρέιν κατέχει την έδρα Winnick Family Chair of Technology and Entrepreneurship στο πανεπιστήμιο Ταφτς. Έχει εκδόσει μελέτες σ'ένα ευρύ φάσμα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και άρθρα πάνω στο αρχαίο δράμα, την ποίηση στους ελληνιστικούς χρόνους καθώς και ένα βιβλίο με θέμα την Οδύσσεια. Πρόσφατα έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στο Θουκυδίδη (The Blinded Eye: Thucydides and the New Written Word - Ο Θουκυδίδης και η Καινούργια Γραφή των Λέξεων και The Ancient Simplicity: Thucydides and the Limits of Political Realism - Η Αρχαία Απλότης και τα Όρια του Πολιτικού Ρεαλισμού). Ο Δρ. Κρέιν έχει ένα πολύχρονο ενδιαφέρον στη σχέση των ανθρωπιστικών σπουδών με τις νέες τεχνολογίες που άρχισε όντας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Χάρβαρντ. Από το 1985 ασχολείται με το σχεδιασμό, την πραγματοποίηση και την εξέλιξη του φιλόδοξου προγράμματος "Περσέας", του οποίου είναι αρχισυντάκτης. Για πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.perseus.tufts.edu/ Το πρόγραμμα Περσέας είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την αρχαία Ελλάδα και την κλασσική εποχή. Η ηλεκτρονική αυτή βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς και περιλαμβάνει πλέον και Λατινικά κείμενα καθώς και υλικό από την Αναγέννηση. Η συλλογή περιλαμβάνει εκτεταμένες πηγές, κείμενα και μεταφράσεις, ψηφιακές εικόνες και χάρτες. Επίσης, εκτενή κατάλογο που αποδελτιώνει 1.500 αγγεία, 1.800 αγάλματα και γλυπτά συμπλέγματα, 1.200 νομίσματα, πάνω από 100 κοσμήματα και εκατοντάδες οικημάτων από 100 αρχαιολογικούς χώρους. Επιπλέον, εκατοντάδες έργα Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, στο πρωτότυπο και σε μετάφραση σε συνδυασμό με γλωσσικά εργαλεία και λεξικά.

Πληροφορίες : www.foundationhellenicculture.com