Η Θεσσαλονίκη... σε κίνηση!

06.10.2003
Πανόραμα ιδεών, πειραματισμών και υλοποιημένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, για τη δημιουργία πιο φιλόξενων χώρων κίνησης μέσα στις πόλεις, αποτελεί η έκθεση με τίτλο "Η Αρχιτεκτονική σε κίνηση" που θα παρουσιάσουν από τις 13 ως τις 27 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
Πανόραμα ιδεών, πειραματισμών και υλοποιημένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, για τη δημιουργία πιο φιλόξενων χώρων κίνησης μέσα στις πόλεις, αποτελεί η έκθεση που θα παρουσιάσουν από τις 13 ως τις 27 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ).
Την έκθεση θα παρουσιάσει την ημέρα των εγκαινίων, Δευτέρα 13/10 και ώρα 19.30, ο Francis Rambert, δημοσιογράφος, κριτικός αρχιτεκτονικής και επιμελητής της. Στο κτίριο του παλιού τελωνείου στο λιμάνι, οι επισκέπτες της έκθεσης, με τίτλο "Η Αρχιτεκτονική σε κίνηση", θα έχουν την ευκαιρία να δουν -μεταξύ άλλων- ένα κτίριο που "ξεδιπλώνεται" ως συνέχεια του οδοστρώματος στο Άμστερνταμ, ένα μουσείο να ξεφυτρώνει στην καρδιά ενός σταθμού λεωφορείων στην Κόρδοβα, αλλά και γραφειακούς χώρους να προσαρτώνται σε μια γέφυρα στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου Α14 στη Ναντέρ...

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2002 και έκτοτε περιοδεύει σε διάφορες πόλεις της υφηλίου, όπως το Ρότερνταμ, το Μπορντό, η Λυών, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Όσλο, αλλά και το Πεκίνο.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ανέλαβε το Ινστιτούτο για την Πόλη σε Κίνηση, ένα ερευνητικό ίδρυμα με έδρα το Παρίσι, με στόχο να αφυπνίσει τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων και να διατρανώσει το "όχι" στους αφιλόξενους και απωθητικούς τόπους κίνησης των αστικών κέντρων.

Οι κατεξοχήν δημόσιοι χώροι οφείλουν να είναι φιλικοί, να συνδυάζουν την αισθητική με τη λειτουργικότητα εξυπηρετώντας εξίσου το αυτοκίνητο, το δίτροχο, τον πεζό. Οι χώροι της νέας κινητικότητας, μεγάλοι οδικοί άξονες, χώροι στάθμευσης, σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν ξένα σώματα στην πόλη.

Μακριά από την ρομαντική επίκληση μιας πόλης χωρίς "κίνηση", μιας πόλης που ουτοπικά απωθεί το αυτοκίνητο ως τον χειρότερό της εφιάλτη, η Έκθεση "Bouge l'Architecture", ξεδιπλώνει ένα πανόραμα ιδεών από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, των χώρων όπου η πόλη κινείται.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ.