Ο Παλαμάς της λιμνοθάλασσας

17.09.2003
Η επίσημη έναρξη του εορτασμού για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά θα γίνει στον τόπο καταγωγής του ποιητή, το Μεσολόγγι. Το διήμερο των τιμητικών εκδηλώσεων διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2003.
Η επίσημη έναρξη του εορτασμού για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά θα γίνει στον τόπο καταγωγής του ποιητή, το Μεσολόγγι. Το διήμερο των τιμητικών εκδηλώσεων διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2003.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, με τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά. Η έκθεση, που ετοίμασε το Ε.ΚΕ.ΒΙ., περιλαμβάνει 21 ταμπλό με φωτογραφίες, χειρόγραφα και έργα του ποιητή, και έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου θα γίνουν ανάλογες τιμητικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος "Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του", που εξέδωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την οργανωτική Επιτροπή Παλαμά. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα "Ο Παλαμάς σήμερα" με εισηγητές την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ξενοφώντα Κοκόλη. Συντονίζει ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ. Χρήστος Γ. Λάζος.

Το λεύκωμα "Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του" περιλαμβάνει το "Χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του Παλαμά: 1859-1943" από την Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον Κώστα Σαρδελή και το χρονολόγιο "Εξήντα χρόνια μετά: 1943-2003", μια εκτενή καταγραφή από μελέτες, συνέδρια και αφιερώματα για τον Παλαμά και το έργο του από τον Ευριπίδη Γαραντούδη. Περιλαμβάνει, ακόμη, ανθολόγηση ποιημάτων, αποσπάσματα μελετών για το έργο του, καταγραφή της σημαντικότερης παλαμικής βιβλιογραφίας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλήρες εισαγωγικό εγχειρίδιο, χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Παλαμά, όσο και σ' εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά.
Η φιλολογική επιμέλεια είναι της Ελένης Πολίτου-Μαρμαρινού και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με επίσκεψη στην οικία Παλαμά και στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα γίνει στη μικρή χερσόνησο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, την Τουρλίδα, η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού διήμερου, που είναι αφιερωμένη στην ποίηση του Παλαμά.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με μια σύντομη ομιλία με θέμα: "Ο Παλαμάς της λιμνοθάλασσας" από τον αν. καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Ξενοφώντα Κοκόλη.
Στη συνέχεια θα διαβάσουν ποιήματα του Κωστή Παλαμά οι: Χρίστος Βερελής, Χρήστος Καλαβρούζος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Παναγιώτης Κοντός, Ακακία Κορδόση, Μάκος Λιακατάς, Αλεξάνδρα Μούσα, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Γεώργιος Πρεβεζάνος και Μαρία Χούκλη.
Θα ακουστεί, επίσης, ηχητικό ντοκουμέντο με ηχογραφημένες απαγγελίες ποιημάτων από τον ίδιο τον Παλαμά.
Η βραδιά θα αρχίσει με το συγκρότημα κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ και θα κλείσει με συναυλία παραδοσιακής μουσικής από το τοπικό συγκρότημα "Η ζυγιά" του Ηλία Αριστόπουλου.