Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2003, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (φωτο) επέλεξε ως θεματικό αντικείμενο των εκδηλώσεων που διοργανώνει την παρουσίαση της ιδιαίτερης σχέσης των δύο φυτών με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μιας σχέσης που συνδέει τα δύο αυτά φυτά με το τοπίο, την θρησκεία, την καθημερινή ζωή, και την καλλιτεχνική δημιουργία. Τα δύο αυτά φυτά άλλωστε επιλέχθηκαν ως σύμβολα και νικητήρια τρόπαια για τους νικητές αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου και η διάρκεια της θα είναι έως 25 Οκτωβρίου 2003 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να απολαύσουν μοναδικά δημιουργήματα της Φύσης που προέρχονται από τις συλλογές των Μουσείων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσείου της Λέσβου.
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί απολιθωμένα πάρα πολλά είδη της οικογένειας των δαφνίδων. Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους Έβρου ηλικίας 25.000.000 ετών, έχει βρεθεί μία από τις παλαιότερες εμφανίσεις. Στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου ηλικίας 20.000.000 ετών, οι δαφνίδες συμμετέχουν με πολύ μεγάλο αριθμό ειδών. Πολλά είδη επίσης δαφνίδων βρεθεί σε νεογενή ιζήματα Εύβοιας καθώς και στα νεότερα ιζήματα της λεκάνης των Βεγόρων στη δυτική Μακεδονία.
Τα πρώτα απολιθωμένα φύλλα ελιάς στον Ελληνικό χώρο εντοπίσθηκαν από τον καθηγητή Ε. Βελιτζέλο σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας στη Σαντορίνη. Τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς βρέθηκαν εκεί μαζί με απολιθωμένα φύλα φυστικιάς και ηλικίας 60.000 ετών. Νεώτερες έρευνες έφεραν στο φως απολιθωμένα φύλλα ελιάς και σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης από τη Νίσυρο ηλικίας 30.000 ετών. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα πιστοποιούν την μακρόχρονη παρουσία της ελιάς στον ελληνικό χώρο.
Η έκθεση "Ελιά και Δάφνη" έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό - και ιδιαίτερα τους νέους - για την ιστορία και τη σημασία των δύο αυτών φυτών που οι ρίζες τους πηγαίνουν πολύ βαθιά στο χρόνο και η παρουσία τους άφησε ανεξίτηλα ίχνη στο χώρο και στον πολιτισμό μας. Με εντυπωσιακές φωτογραφίες παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα ελληνικά τοπία που αποτελούν ταυτόχρονα σημαντικά γεωλογικά μνημεία και γεωτόπους, δηλαδή θέσεις που αξίζει να διατηρηθούν για τις ανάγκες της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και για λόγους αισθητικούς και πολιτιστικούς.
Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες: την δημιουργία - έκθεση φυτικών απολιθωμάτων Ελιάς και Δάφνης από όλο τον Ελληνικό χώρο, τη σχέση με το Ελληνικό τοπίο - με εντυπωσιακές φωτογραφίες παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα ελληνικά τοπία στα οποία κυριαρχούν τα δύο φυτά, τη σχέση με τον άνθρωπο - αρχαία και σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα με θέμα την Ελιά και τη Δάφνη, και τέλος τη σχέση με τους αρχαίους αγώνες . Οι παραπάνω ενότητες πλαισιώνονται από προβολές του ηχοράματος "Η Ελιά στην Ελλάδα" του Δημήτρη Ταλιάνη, οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία αυτών των φυτών αλλά και τους συμβολισμούς στην αρχαία Ελλάδα, τις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή και στην λαϊκή μας παράδοση, θα παρατηρήσουν τα μορφολογικά τους γνωρίσματα αλλά και τη σημασία τους στο νησί της Λέσβου σήμερα.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2003, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επέλεξε ως θεματικό αντικείμενο των εκδηλώσεων που διοργανώνει την παρουσίαση της ιδιαίτερης σχέσης των δύο φυτών με την Ελλάδα και τους Έλληνες.