Αυτή ολομόναχη... στο Altera Pars

29.09.2003
Στο θέατρο Altera Pars ανεβαίνει από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου η θεατρική παράσταση Aυτή Ολομόναχη... του Ζαν Κοκτώ σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου και μετάφραση Μαρίας Χριστοδουλίδου...
Στο θέατρο Altera Pars ανεβαίνει από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου η θεατρική παράσταση Aυτή Ολομόναχη... του Ζαν Κοκτώ σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου και μετάφραση Μαρίας Χριστοδουλίδου.
Πρόκειται για τέσσερις θεατρικούς μονολόγους του Ζαν Κοκτώ (Στο πανηγύρι- Η Ψεύτρα- Το φάντασμα της Μασσαλίας- η Ανθρώπινη Φωνή), οι οποίοι είναι διάσπαρτοι από έξυπνες παγίδες και τολμηρές μπλόφες που σκοπό έχουν να τροφοδοτούν τα όνειρα, τις επιθυμίες για αλλαγή, τις αποδράσεις από το τέλμα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων. Γυναίκες αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, βιώνουν μέσα από την μνήμη τους στιγμές μοναδικές, σε μία ποιητική ατμόσφαιρα, με τρόπο άλλοτε πικρό και άλλοτε κωμικό και δημιουργούν μία παράσταση που σκοπό έχει να αναζητήσει την "διέξοδο" της ψυχής και την "διαύγεια" της καρδιάς.
Τους μονολόγους του Ζαν Κοκτώ ερμηνεύουν:
Η Μίνα Χειμώνα (Στο πανηγύρι- Η Ανθρώπινη Φωνή)
Η Ελενα Μπόντη (Η Ψεύτρα)
Η Ιωάννα Σταβάρα (Το Φάντασμα της Μασσαλίας) και ο Χάρης Φλέουρας σ' ένα ρόλο που αποτελεί συνδετικό κρίκο και ενώνει τους μονολόγους, σε μία θεατρική μορφή με τίτλο "Αυτή Ολομόναχη..."

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αltera Pars η κ. Μίνα Χειμώνα σημείωσε πως "η ομάδα Αltera Pars προηγήθηκε του χώρου. Πρόκειται για ανθρώπους με κοινές ανησυχίες, αναζητήσεις και όραμα με στόχους ουσιαστικά καλλιτεχνικούς. Σκοπός της ομάδας είναι να φωτιστεί η "άλλη πλευρά" ιδεών, εικόνων, γεγονότων, συναισθημάτων. Έτσι μέσα από αυτό το καινούριο θέατρο, που παλιά ήταν φανοποιείο προσπαθούμε να κάνουμε προτάσεις. Ο χώρος θα είναι συνέχεια ενεργός καθώς από το Νοέμβριο θα παρουσιάζεται και η παράσταση "Αγκα-σφι και φι" από την ομάδα Ορίζοντες σε σκηνοθεσία Χρύσας Σπηλιώτη. Το Δεκέμβριο στον εκθεσιακό χώρο του θεάτρου θα φιλοξενηθεί έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Μπουρδάκη με τίτλο "Ολυμπιακά Αθλήματα". Για την παράσταση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Ο τίτλος της "Αυτή ολομόναχη" προέρχεται από μία φράση απ' το "Πανηγύρι". Αυτό που μας ενδιαφέρει στον Κοκτώ είναι η γλώσσα του, η ποιητικότητα του λόγου του και η πολυσχιδής προσωπικότητά του."

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Νάκος σημείωσε με τη σειρά του ότι "Για εμάς είναι τεράστιο ρίσκο να ανεβάσουμε Κοκτώ και αυτό αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για μία σύγχρονη ματιά πάνω στο έργο του. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για ένα θεατή να δει μία παράσταση τεσσάρων μονολόγων και γι΄ αυτό στόχος μας είναι να κινήσουμε τα συναισθήματα των θεατών και να τους παρασύρουμε σ΄ έναν κόσμο λυρικό, κάτι που έχουμε φοβερή ανάγκη. Θέλουμε να δώσουμε μία άλλη διάσταση στο έργο και πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε την ταύτιση με τον ηθοποιό. Το "Πακέτο Χώρος/ Αltera Pars και το έργο Αυτή Ολομόναχη είναι μία συστατική επιστολή για το ποιοι είμαστε"
Να σημειωθεί επίσης ότι από τον Ιανουάριο θα παραδίδονται μαθήματα υποκριτικής, φωνητικής και κινησιολογία καθώς και εξειδικευμένα σεμινάρια προετοιμασίας υποψηφίων μαθητών Δραματικών Σχολών, από διακεκριμένους καθηγητές δεδομένου ότι από την ερχόμενη σχολική περίοδο θα λειτουργήσει στο χώρο η Ανώτερη σχολή Δραματικής τέχνης Altera Pars εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Χριστοδουλίδου
Απόδοση- Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Σκηνικά: Μάνος Σγουρός
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Κινησιολογία: Ελπίδα Μπαρτζιώκα
Φωτισμοί- video art: : Διονύσης Ευθυμιόπουλος
Επεξεργασία ήχου- εικόνας: Νίκος Τσέκος

Πρόγραμμα παραστάσεων:
Δευτέρα, Τρίτη: Αργία
Τετάρτη, Κυριακή: 20.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.15
Γενική είσοδος: 12 ευρώ


Γεωργία Οικονόμου