Είδαμε τους sold-out Kadebostany στο Passport

20.12.2014
Δεν τους είχαμε ξαναδεί live και μας φάνηκε εξαιρετικά παράξενο που μια νέα μπάντα - και όχι τόσο γνωστή - έκανε δύο διαδοχικά sold out στο πειραιώτικο Passport. Φτάσαμε στο χώρο στις 9.30 και η ουρά ήταν πραγματικά... αποκαρδιωτική. Με τα μάτια των περαστικών να οικτίρουν την ορθοστασία μας για μια... συναυλία (!) και την υγρασία στα φόρτε της χωθήκαμε βήμα-βήμα στο κατάμεστο Passport.

Οι Kadebostany είναι το πρότζεκτ του Ελβετού μουσικού παραγωγού Kadebostan, ο οποίος έκανε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Πριν από έξι χρόνια, αντί να φτιάξει μια απλή μπάντα έφτιαξε μια ολάκερη... χώρα. Μάζεψε καλούς - πολύ καλούς - μουσικούς και μια κεντρική τραγουδίστρια με υπέροχη φωνή και έφτιαξε τους Kadebostany. Έχρισε τον εαυτό του Πρόεδρο και ο ουρανός είναι το όριο. Όπως λέει ο ίδιος δημιουργεί τις δικές του μουσικές και "Είναι σαν να μπορείς να διαλέξεις το όνειρό σου πριν πας για ύπνο"! Ένα τέτοιο όνειρο είδαμε κι εμείς στο live των Kadebostany...

O θεατρικά αυθεντικός Kadebostan - που Ελβετό ζορίζεσαι να τον πεις - είναι ένας πραγματικός σόουμαν και έχει και τα... δακτυλίδια που το αποδεικνύουν. Ένα «ψώνιο» με την πολύ καλή έννοια, που λατρεύει τη μουσική και είναι γεννημένος για προεδρικά... μεγαλεία. Μας πληροφόρησε ότι γνωρίζει μόνο μια ελληνική λέξη [το malaka] και χαιρέτισε τον Pireous [Πειραιά] με όλους τους δυνατούς τρόπους. Στο πλευρό του η φωνάρα Amina [μας θύμισε λίγο την Σκοτσέζα Angela McCluskey], η οποία με την πληθωρική σκηνική της παρουσία (αντιστρόφως ανάλογη με το ύψος της) μετέφερε επιτυχώς το επικής αισθητικής pop όραμα του Προέδρου.

Στοιχεία electro pop, βαλκανικά, αλλά και ανατολίτικα, παιγμένα με πνευστά όργανα σαν εμβατήρια με ένα μουσικό στίγμα πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό. Στη σκιά των χιαστί λαβάρων της Δημοκρατίας του Kadebostany (με σήμα κατατεθέν λεοπαρδάλεις!), χορέψαμε όλα τα τραγούδια των δύο άλμπουμ: «Songs from Kadebostany» και «Pop Collection» - παραγωγές της Mahayana Records. Προμετωπίδες τα «Walking with the Ghost» και «Castle in the snow»... όπως και το γκραν φινάλε που ήταν η πρόσφατη διασκευή τους στο «Crazy in Love» της Beyoncé, το οποίο ζητούσε επίμονα το κοινό δια βοής.



Άλλα κομμάτια δεν είχαν να παίξουν... αλλά το φινάλε ήταν συναισθηματικά φορτισμένο για αυτούς τους νεαρούς καλλιτέχνες, που ακόμα δεν έχουν εμποτιστεί από τις φανφάρες της επιτυχίας και συγκινήθηκαν μέσα από την καρδιά τους από την ένθερμη ανταπόκριση του ελληνικού κοινού [η Amina έκλαψε στη σκηνή].

Χίλια μπράβο, επίσης, για το ότι το sold out στο Passport ήταν ανθρώπινο και απολαύσαμε τους Kadebostany χαλαρά, χωρίς να ανταλλάξουμε DNA με όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και περιχώρων.

Ο Kadebostan μας έβγαλε φωτογραφία από ψηλά και ανανέωσε κρυφά το ραντεβού του ... για την παρουσίαση της επόμενης οπτικοακουστικής πανδαισίας από τη Δημοκρατία του Kadebostany στην Ελλάδα.

Τσατσαράγκου Χριστίνα