Μπήκαμε στις πρόβες Λιδάκη - Κότσιρα: «Να είσαι έντιμος και να κάνεις καλά τραγούδια»

30.10.2014
Από τις πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές εκπλήξεις του φετινού χειμώνα είναι η συνεργασία δύο αγαπημένων τραγουδιστών, του Μανώλη Λιδάκη και του Γιάννη Κότσιρα σε ένα νέο χώρο της Αθήνας, στη μουσική σκηνή του Levare Music Theater...

Εδώ και πολύ καιρό ήθελαν να συνεργαστούν και τώρα το κατάφεραν, όπως λένε οι ίδιοι! Λίγο πριν την πρεμιέρα τους στο Levare, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Γιάννης Κότσιρας μάς υποδέχτηκαν σε μια πρόβα του προγράμματος που θα παρουσιάσουν, ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει κλασικές λαϊκές επιτυχίες, τα νέα τους κομμάτια, αλλά και παλαιότερα τραγούδια με γνωστές μελωδίες Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου.

Οι δυο ερμηνευτές θέλουν μέσα από το σύνολο της δισκογραφίας τους να παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο μουσικό σύνολο με κλασικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Στην παρέα των δυο καλλιτεχνών θα βρίσκεται και η Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, ενώ έκπληξη στη σύμπραξη αυτή αποτελεί και η απόφασή τους να περιμένουν το κοινό και τα μεσημέρια της Κυριακής με ειδικό μενού και δωρεάν κρασί.

Όπως μάς είπε ο Μανώλης Λιδάκης το πρόγραμμα στο Levare θα είναι «μια κιβωτός της ελληνικής μουσικής, από όπου θα παρελάσει σχεδόν όλο το ελληνικό ρεπερτόριο, όλοι οι Έλληνες δημιουργοί».

«Έχω συνεργαστεί με άλλους δύο σημαντικούς τραγουδοποιούς, τον Ορφέα Περίδη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, και ο Γιάννης είναι ο τρίτος φίλος, που εδώ και καιρό συζητούσαμε να συναντηθούμε στη σκηνή».

Αντίστοιχα ο Γιάννης Κότσιρας μάς είπε για τη συνεργασία: «Πάντα τον αγαπούσα και τον θαύμαζα πολύ, και μετά από τις καλοκαιρινές μας συνευρέσεις είπαμε να συνεχίσουμε και τον χειμώνα μαζί... ήταν ένα απωθημένο πολλών ετών... έως και δεκαετίας».

Όπως είναι φυσικό η συζήτηση αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση...
[Μανώλης Λιδάκης]: «Αυτό που ζούμε είναι τεχνητή κρίση - δεν είναι πια κρίση αυτό είναι κατάρα! Η κρίση κρατάει ένα χρόνο, δύο. Εδώ συνέχεια βγαίνουν νέα πράγματα και δεν βλέπω κάτι να αλλάζει. Η μόνη αλλαγή είναι να μάθουμε να σκεφτόμαστε... μέσα από τη σκέψη και την αλληλοεπικοινωνία θα έρθει η αλλαγή.»

(...) «Το να είσαι καλά το αποφασίζεις μόνος σου. Μπορείς να είσαι καλά και με λίγα και με πολλά, εξαρτάται τι ζητάς. Αν ο στόχος σου είναι πως να αυξήσεις το λογαριασμό σου στην τράπεζα, τότε δεν μπορεί να είσαι καλά ... αν θέλεις να συνειδητοποιήσεις το πόσο ασήμαντος είσαι, μπορείς μέσα από αυτό να κρατήσεις το ανάστημά σου και να πας όλο και πιο ψηλά.

Η ματαιοδοξία του επαγγέλματος δεν με βρίσκει σύμφωνο, γιατί γνωρίζω τη ματαιότητα. (...) Εγώ λέω να κάνεις καλά τραγούδια και μη φοβάσαι τίποτα!»

Ο τραγουδιστής ερωτήθηκε και για την πρόσφατη καλοκαιρινή περιπέτεια με την υγεία του (το όχημα στο οποίο επέβαινε έπιασε φωτιά και στην προσπάθειά του να σώσει τον σκύλο του που είχε εγκλωβιστεί σε αυτό κάηκε στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο) και αστειεύτηκε: «Μια χαρά είμαι, λάθος σας τα είπαν, εγώ φοβήθηκα και με έσωσε ο σκύλος»...

Αναφορικά με το πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσουν οι μουσικές σκηνές μέσα στην κρίση ο Γιάννης Κότσιρας παρατηρεί: «Δεν φτάνει ο καλλιτέχνης να έχει "το κοινό του" - γιατί το κοινό δεν έχει πια τα χρήματα! Πρέπει πια να είσαι πολύ έντιμος σε αυτά που προσφέρεις και στον τρόπο που συμπεριφέρεσαι, και στον τρόπο της ζωής σου, αν θέλεις να είσαι συνεπής με αυτό που εκπροσωπείς. Και κατά δεύτερον, να μην ζητάς πολλά και να προσαρμοστείς στις δυσκολίες της περιόδου».

Ο Μανώλης Λιδάκης πρόσφατα παρουσίασε το νέο του album με τίτλο «Αύριο θα είναι αργά», σε σύνθεση Βάσως Αλλαγιάννη, Σωκράτη Μάλαμα, Ορφέα Περίδη, ενώ στους στίχους-εκτός από τη Βάσω Αλλαγιάννη και το Σωκράτη Μάλαμα- συμμετέχουν οι: Μανώλης Ρασούλης, Θοδωρής Γκόνης, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Γιώργος Σιδερής και Γιάννης Μελισσίδης.

Στο Levare θα ακούσουμε και κομμάτια από το τελευταίο άλμπουμ του Γιάννη Κότσιρα με τίτλο «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει» , ενώ όπως μας πληροφόρησε ο γνωστός τραγουδιστής έχει γράψει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Πηνελόπη Δέλτα», που κάνει πρεμιέρα την 1η Νοεμβρίου στο Θέατρο της Ημέρας, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή.

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου


Το Levare θα είναι ανοικτό και τα μεσημέρια της Κυριακής, με ειδικό μενού και δωρεάν κρασί για όσους θέλουν να ζήσουν την ωραία ατμόσφαιρα των κυριακάτικων μεσημεριανών, με τραγούδι και κρασί.

Info:

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
/ και κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι

Ώρα έναρξης:
Σάββατο στις 22.30
και Κυριακή στις 14.30

Πληροφορίες:
Είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο μπαρ | 15 ευρώ με ποτό
Τιμή φιάλης: 120 ευρώ, κρασί 60 ευρώ
Κυριακές: Οι ισχύουσες τιμές για ποτό - πλήρες μενού και απεριόριστο κρασί με 30 & 35 ευρώ/ άτομο


LEVARE Music Theater
Ιερά Οδός 76 & Σπύρου Πάτση
(είσοδος από Κασσάνδρας 23)
Τηλ.: 210 3412 622 | 6974 488 403
www.levare.gr