Μπήκαμε στα παρασκήνια του Cirque du Soleil [photos]

20.09.2014
Το Cirque du Soleil από το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου σας προσκαλεί σ’ ένα ταξίδι πέρα από κάθε φαντασία. Εκεί όπου τα όνειρα ζωντανεύουν και οι φυσικοί νόμοι καταργούνται. Μέσα από ένα τελείως διαφορετικό, ανατρεπτικό, μοντέρνο υπερθέαμα αφιερωμένο στον αληθινό κόσμο: Το μοναδικό Quidam, η τολμηρότερη και βαθύτερη τομή στην πολύχρονη ιστορία του.

Εδώ, ωστόσο, δεν θα αναλωθούμε σε μία διθυραμβική παρουσίαση του μοναδικού Cirque du Soleil. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή μια άλλη αθέατη πλευρά του, αυτή των παρασκηνίων του. Γιατί πίσω από την λαμπερή σκηνή, οι ακροβάτες του τσίρκου ζουν μία καθημερινότητα που σίγουρα δεν μοιάζει μ΄αυτή του μέσου ανθρώπου. Δεν έχουν σταθερή βάση, περιοδεύουν διαρκώς από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη προσπαθώντας να μεταφέρουν έστω και λίγη από τη μαγεία της τέχνης τους στο κοινό.

Η δημοσιογραφική περιήγησή μας στα παρασκήνια ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα με την παράσταση, καθώς διεισδύσαμε για λίγο στα άδυτα μια διαφορετικής μεγάλης οικογένειας. Και λέμε οικογένεια, γιατί οι συντελεστές του, από τους λαμπερούς πρωταγωνιστές έως την κοπέλα που τους καθαρίζει τα ρούχα είναι μία οικογένεια.

Οι ακροβάτες του, όλοι πρώην αθλητές, ανάμεσά τους και πολλοί ολυμπιονίκες, κάνουν σκληρή πολύωρη προπόνηση σε αυτοσχέδιο ταρτάν και σε διάφορα όργανα γυμναστικής, που μάλιστα προσπαθούν και τα τοποθετούν με την ίδια σειρά στον εκάστοτε χώρο, έτσι ώστε να αισθάνονται οικεία. Είτε κατά δυάδες είτε κατά τριάδες ανάλογα με τα ακροβατικά, μοιράζουν το χρόνο τους, καθώς μόνο έτσι μπορούν να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς και να βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση. Η Λίζα (Lisa Skinner), δύο φορές Ολυμπιονίκης στην γυμναστική εδάφους, μας αποκάλυψε πως από το πρώτο της μετάλλιο στην Ατλάντα, το Cirque du Soleil την είχε προσεγγίσει ζητώντας της να ενταχθεί στην ομάδα της. Αρχικά απέρριψε την πρόταση, όμως μετά το δεύτερο μετάλλιο στην Αθήνα, είπε να δοκιμάσει να το ακολουθήσει. Από τότε «κόλλησε» και είναι μαζί. Εκεί γνώρισε και τον έρωτα της ζωής της με τον οποίο πρόσφατα αρραβωνιάστηκε…Δεν έχει μετανιώσει ούτε για μία στιγμή αυτήν της την επιλογή.

Στην αυτοσχέδια τραπεζαρία τους πίσω από το γυμναστήριο, συναντήσαμε και άλλα ζευγαράκια να τρώνε αγκαλιασμένα. Οι μάγειρες τους, ή μάλλον η εταιρεία catering που τους φροντίζει είναι μία σ' όλες τις χώρες. Σκοπός τους είναι να αισθάνονται παντού και πάντα σαν το σπίτι τους…. Το μενού της ημέρας αναρτάται στον τοίχο και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνες, γιατί απευθύνεται καθαρά σε αθλητές. Έχει μικρές μόνο παρεκκλίσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ακροβάτες ζητούν τα αγαπημένα τους φαγητά από το μαγειρείο.

Όλα στην ομάδα αυτή λειτουργούν στον…αυτόματο. Από το ποιοι χρησιμοποιούν και ποιες τουαλέτες (τα ονόματά τους είναι γραμμένα στην πόρτα), μέχρι το ποιοι και πότε θα πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια. Τα κοστούμια της παράστασης καθαρίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως με ατμό, ενώ τεράστια βαρύτητα δίνουν στην ποσότητα και την ποιότητα του απορρυπαντικού. Όπως μας εξήγησε η ξεναγός μας, μία μικρή αλλαγή σ΄αυτό θα μπορούσε να αποφέρει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως το να γλιστρήσει το ρούχο του ακροβάτη λίγο περισσότερο στο σκοινί…

Εντυπωσιακός ήταν και ο χώρος επισκευής και επιδιόρθωσης των ρούχων. Οι στολές τους αντέχουν έως και τρεις μήνες στην καλύτερη περίπτωση, ενώ τα παπούτσια βάφονται με ειδικά χρώματα σε κάθε παράσταση προκειμένου να είναι πολύ εντυπωσιακά. Παντού στο χώρο υπήρχαν άπειρα make up, χρώματα, πούδρες, περούκες, στολές, κλωστές υφάσματα, παπούτσια, καλτσόν όλα ωστόσο τακτοποιημένα, σε ετικέτες το που βρίσκεται τι.

Τελικά ο επαγγελματισμός αυτής της ξεχωριστής ομάδας είναι ευδιάκριτος από τις λεπτομέρειες….

Κείμενο: Γεωργία Οικονόμου

Φωτογραφικές λήψεις: Κική Παπαδοπούλου