Τρομερές εικόνες της Ομόνοιας όταν είχε άλογα με κάρα

17.12.2013
Ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία στην Ευρώπη δημιουργεί η εταιρεία Βενέτης στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια, λανσάροντας ένα νέο κόνσεπτ καταστημάτων, τα ΒΕΝΕΤΗ 1948. Στο χώρο του μεσοπατώματος, αλλά και στο υπόλοιπο κατάστημα, φιλοξενείται η έκθεση «ΑΘΗΝΑ 1865-1970» με θέμα την ιστορία της πλατείας και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Καρτ ποστάλ, στερεοσκοπικές φωτογραφίες, αντίγραφα παλαιών και σύγχρονων μαυρόασπρων εκτυπώσεων, θα κοσμούν τους τοίχους του ιστορικού αυτού κτηρίου για το επόμενο έτος. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839), η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους φωτογράφους, οι οποίοι απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αρκετά πολεοδομικά σχέδια εκπονήθηκαν για την οικοδόμηση της Αθήνας, με πρώτο αυτό που καθόριζε το κέντρο της πόλης ως ένα ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή την πλατεία Ομονοίας, σκέλη του τις οδούς Πειραιώς και Σταδίου και βάση του την οδό Ερμού, που έμεινε όμως ημιτελές. Έκτοτε, όσο η Αθήνα αναπτυσσόταν, φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, καθώς προσέφερε πληθώρα θεμάτων. Έτσι, οι εικόνες της παρούσας έκθεσης που επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζουν μια σειρά από απόψεις του κέντρου της πόλης, πλατείες, καθώς και κεντρικές οδικές αρτηρίες. Τη μερίδα του λέοντος ωστόσο, κατέχει η πολύπαθη πλατεία Ομονοίας, με τις περισσότερες απεικονίσεις, στις οποίες καταγράφονται οι κατά καιρούς διαμορφώσεις της. Επιμελητές: Γεωργία Ιμσιρίδου (επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη), Λεωνίδας Κουργιαντάκης Φωτογράφος. Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2014 Ώρες λετουργίας καταστήματος - Είσοδος δωρεάν Credits: -Δημήτριος Γιάγκογλου. Η πλατεία Ομονοίας, 1927 από τη Συλλογή Ν. Ε. Τόλη Και οι ακόλουθες από το Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη: -Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου. Αφοί Παπαδαντωνάκη. Η νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας Ομονοίας, π. 1940. -Δημήτριος Χαρισιάδης. Πλατεία Ομονοίας, 1959. -Δημήτριος Χαρισιάδης. Οδός Αθηνάς, 1961. -Baron Paul de Granges. Η πλατεία Συντάγματος, π. 1870. -Δημήτριος Χαρισιάδης. Αθήνα, 1955. -Ζαχαρίας Στέλλας. Νυχτερινή άποψη της οδού Πανεπιστημίου, π. 1970. -Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου. Neue Photographishe Gesellshaft A.G. Τμήμα της πλατείας Ομονοίας, 1905.

Ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία στην Ευρώπη δημιουργεί η εταιρεία Βενέτης στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια, λανσάροντας ένα νέο concept καταστημάτων, τα ΒΕΝΕΤΗ 1948. Στο χώρο του μεσοπατώματος, αλλά και στο υπόλοιπο κατάστημα, φιλοξενείται η έκθεση «ΑΘΗΝΑ 1865-1970» με θέμα την ιστορία της πλατείας και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Καρτ ποστάλ, στερεοσκοπικές φωτογραφίες, αντίγραφα παλαιών και σύγχρονων μαυρόασπρων εκτυπώσεων, θα κοσμούν τους τοίχους του ιστορικού αυτού κτηρίου για το επόμενο έτος.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839), η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους φωτογράφους, οι οποίοι απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Αρκετά πολεοδομικά σχέδια εκπονήθηκαν για την οικοδόμηση της Αθήνας, με πρώτο αυτό που καθόριζε το κέντρο της πόλης ως ένα ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή την πλατεία Ομονοίας, σκέλη του τις οδούς Πειραιώς και Σταδίου και βάση του την οδό Ερμού, που έμεινε όμως ημιτελές.

Έκτοτε, όσο η Αθήνα αναπτυσσόταν, φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, καθώς προσέφερε πληθώρα θεμάτων. Έτσι, οι εικόνες της παρούσας έκθεσης που επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζουν μια σειρά από απόψεις του κέντρου της πόλης, πλατείες, καθώς και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Τη μερίδα του λέοντος ωστόσο, κατέχει η πολύπαθη πλατεία Ομονοίας, με τις περισσότερες απεικονίσεις, στις οποίες καταγράφονται οι κατά καιρούς διαμορφώσεις της.

Επιμελητές:
Γεωργία Ιμσιρίδου (επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη),
Λεωνίδας Κουργιαντάκης Φωτογράφος.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λετουργίας καταστήματος - Είσοδος δωρεάν


Credits:

-Δημήτριος Γιάγκογλου.
Η πλατεία Ομονοίας, 1927
από τη Συλλογή Ν. Ε. Τόλη

Και οι ακόλουθες από το Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη:

-Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου.
Αφοί Παπαδαντωνάκη.
Η νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας Ομονοίας, π. 1940.

-Δημήτριος Χαρισιάδης.
Πλατεία Ομονοίας, 1959.


-Δημήτριος Χαρισιάδης.
Οδός Αθηνάς, 1961.


-Baron Paul de Granges.
Η πλατεία Συντάγματος, π. 1870.


-Δημήτριος Χαρισιάδης.
Αθήνα, 1955.


-Ζαχαρίας Στέλλας.
Νυχτερινή άποψη της οδού Πανεπιστημίου, π. 1970.


-Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου.
Neue Photographishe Gesellshaft A.G.
Τμήμα της πλατείας Ομονοίας, 1905.