Γυμνή ζωγραφική που ξετινάζει τα όρια του ρεαλισμού

10.12.2013
Βλέποντας αυτά τα έργα, κάποιος θα ορκιζόταν ότι έχουν γεννηθεί μέσα από το φακό μιας vintage φωτογραφικής μηχανής. Κι όμως το εικονιζόμενο μελαχρινό μοντέλο έχει ταλαιπωρηθεί για ώρες και ώρες απόλυτα ακίνητο προκειμένου ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ομάρ Ορτίζ (Omar Ortiz ) να ζωγραφίσει με τρομερό ρεαλισμό αυτούς τους πίνακες. Γεννημένος το 1977 στην Γκουανταλαχάρα, ο Ορτίζ παρακολούθησε κυριολεκτικά όλα τα μαθήματα Καλών Τεχνών στη χώρα του, προκειμένου να αναπαραστήσει με απόλυτη φυσικότητα το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος. Στόχος του; Να μας μπερδέψει και να μην ξέρουμε αν βλέπουμε ένα ζωγραφικό έργο ή μια επεξεργασμένη φωτογραφία! Να τι λέει ο ίδιος για την τέχνη του: «Από τότε που άρχισα να ζωγραφίζω προσπάθησα να απεικονίσω τα πράγματα όσο πιο αληθινά μπορώ. Κάποιες φορές το καταφέρνω και κάποιες άλλες όχι, αλλά γεγονός είναι ότι αυτό είμαι! Απολαμβάνω την πρόκληση να πετύχω τον τόνο του δέρματος και τα παιχνίδια κάτω από το φυσικό φως. Μου αρέσει η απλότητα στους πίνακές μου, καθώς πιστεύω ότι οι υπερβολές μας κάνουν πιο... φτωχούς». Χρ. Τσατσαράγκου

Βλέποντας αυτά τα έργα, κάποιος θα ορκιζόταν ότι έχουν γεννηθεί μέσα από το φακό μιας vintage φωτογραφικής μηχανής. Κι όμως το εικονιζόμενο μελαχρινό μοντέλο έχει ταλαιπωρηθεί για ώρες και ώρες απόλυτα ακίνητο προκειμένου ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ομάρ Ορτίζ (Omar Ortiz ) να ζωγραφίσει με τρομερό ρεαλισμό αυτούς τους πίνακες.

Γεννημένος το 1977 στην Γκουανταλαχάρα, ο Ορτίζ παρακολούθησε κυριολεκτικά όλα τα μαθήματα Καλών Τεχνών στη χώρα του, προκειμένου να αναπαραστήσει με απόλυτη φυσικότητα το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος. Στόχος του; Να μας μπερδέψει και να μην ξέρουμε αν βλέπουμε ένα ζωγραφικό έργο ή μια επεξεργασμένη φωτογραφία!

Να τι λέει ο ίδιος για την τέχνη του: «Από τότε που άρχισα να ζωγραφίζω προσπάθησα να απεικονίσω τα πράγματα όσο πιο αληθινά μπορώ. Κάποιες φορές το καταφέρνω και κάποιες άλλες όχι, αλλά γεγονός είναι ότι αυτό είμαι! Απολαμβάνω την πρόκληση να πετύχω τον τόνο του δέρματος και τα παιχνίδια κάτω από το φυσικό φως. Μου αρέσει η απλότητα στους πίνακές μου, καθώς πιστεύω ότι οι υπερβολές μας κάνουν πιο... φτωχούς».

Χρ. Τσατσαράγκου