Φάουστ, Κιτσοπούλου και Καβάφης στο νέο πρόγραμμα της Στέγης

25.09.2013
Με το φορτισμένο μότο «Η Στέγη μας το σπίτι σας» και το εικαστικό φόντο των Beetroot, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσίασε σε μια εντυπωσιακή βραδιά το νέο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά της, για το 2013-2014.

Με το φορτισμένο μότο «Η Στέγη μας το σπίτι σας» και το ποιητικό εικαστικό φόντο των Beetroot, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσίασε σε μια εντυπωσιακή βραδιά το νέο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά της για το 2013-2014.

«Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο πέρσι, φέτος είναι πιο δυνατό, γιατί επιζητούμε το παραπάνω» χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, στην έναρξη της βραδιάς.

Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα της Στέγης, το οποίο έχει ήδη επικοινωνηθεί με αφίσες στην πόλη και στο μετρό;

Ενδεικτικά το ΘΕΑΤΡΟ στη Στέγη:

- Με το αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη ξεκινά η θεατρική σεζόν της Στέγης. Πέρα από την παράσταση του έργου «Ο κυκλισμός του τετραγώνου» σε σκηνοθεσία του 26χρονου Δημήτρη Καραντζά στην Κεντρική Σκηνή (16- 27/10), τρία ακόμη έργα του παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη υπό τη μορφή αναλογίου σε σκηνοθετική επιμέλεια των Γιάννη Κόκκου, Αργυρώς Χιώτη (Vasistas) και Έλλης Παπαγεωργακοπούλου.
- «Μετά τη Φουκουσίμα, τι;» αναρωτιέται ο 40χρονος Ιάπωνας αβανγκάρντ συγγραφέας, σκηνοθέτης και εικαστικός, Τοσίκι Οκάντα, με την αλληγορική περφόρμανς του «Ground and floor» (30/10-2/11).
- «Το τρένο» του Λένου Χρηστίδη είναι η φετινή παραγωγή της Στέγης που απευθύνεται στους εφήβους, πάλι σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και της ομάδας Grasshopper (7/11-13/4).
- Από τη Μεγάλη Βρετανία έρχεται το «Before your very eyes» (8-10/11).
- Ο δημοφιλέστατος και στη χώρα μας Τζέιμς Τιερρέ επιστρέφει με μια παράσταση τσίρκου, χορού, μουσικής που μοιάζει με βουτιά σε όνειρο, το «Tabac Rouge» (22- 24/11).
- Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καταπιάνεται με τον «Φάουστ» του Γκαίτε (15/1- 2/2 Κεντρική Σκηνή) με τους Ακύλλα Καραζήση, Εύη Σαουλίδου, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά.
- Βασισμένη σε κείμενα του νομπελίστα Ελίας Κανέττι, από τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη και συνθέτη Χάινερ Γκαίμπελς, η παράσταση μουσικού θεάτρου «Eraritjaritjaka: Το Μουσείο των Φράσεων» στην Κεντρική Σκηνή (26-28/2).
- Η φανταστική συνάντηση του ινδικού θεού-ελέφαντα Γκανές με τον Χίτλερ αποτελεί το θέμα της παράστασης «Ganesh vs the third Reich» (27-29/3).
- Από 11 έως 13 Απριλίου επανέρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου».
- Το «Fast Forward Festival» αναλαμβάνει να μας συστήσει το θέατρο του μέλλοντος, με site specific παραστάσεις, όπως εκείνη των δημοφιλέστατων Rimini Protokoll (28/4-3/5).
- Μια διαδρομή στην πόλη μέσα από τη ματιά ενός μετανάστη στήνει στους δρόμους της Αθήνας ο διακεκριμένος Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός Ντρις Φερχούφεν, με τίτλο «No man’s land» στο πλαίσιο του «Θεάτρου εκτός Στέγης» (9-18/5)
- Μια αγριεμένη περφόρμανς αποκλειστικά για ενήλικο κοινό στήνει η Λένα Κιτσοπούλου στην Μικρή Σκηνή (19- 25/5) με τίτλο «Κοκκινοσκουφίτσα: το πρώτο αίμα». Παίζει η ίδια μαζί με τους Γιάννο Περλέγκα, Έμιλυ Κολιανδρή κ.ά.

Ενδεικτικά η ΜΟΥΣΙΚΗ στη Στέγη:

- ARTéfacts ensemble & Κ. ΒΗΤΑ – Συγκατοίκηση: Ο Κ. Βήτα βγάζει από την πρίζα τους υπολογιστές του και αφήνει τη μουσική του στα χέρια 20 δεξιοτεχνών σολίστ. Αναδημιουργώντας ελεύθερα τα θέματα του Κ. Βήτα, παίζουν τη μουσική που αγαπούν (28-29/9).
- In Mute Festival: Σύγχρονη μουσική-βωβός κινηματογράφος. Ηλεκτρονικοί ήχοι, ακουστικά όργανα, πάνω σε κλασικές εικόνες (12-13/10).
- Remember Shakti: Η τζαζ συναντά τους ήχους της ινδικής παράδοσης από το ιστορικό σχήμα Shakti που γιορτάζει την επέτειο των 40 χρόνων του. Το αποτελούν θρύλοι της τζαζ ροκ και έθνικ σκηνής, οι οποίοι συναντιούνται μεταξύ Δύσης και Ανατολής (26/11).
- Medea Electronique - Soundscapes / Landscapes: Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου και καλούν σε real-time περιήγηση σε αυτή την οριακή περιοχή της πόλης (Δεκέμβριος 2013- Ιούνιος 2014).
- Μύθοι του Αισώπου του Δημήτρη Παπαδημητρίου: Η Στέγη ανέθεσε στον συνθέτη ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο με αφετηρία τους Μύθους του Αισώπου. Το έργο είναι ορχηστρικό με σολίστες τραγουδιστές/ αφηγητή, στην κατεύθυνση δημιουργίας ρεπερτορίου στο είδος από Έλληνες συνθέτες με θέματα από την ελληνική παράδοση. Οι ήρωες των Μύθων ζωντανεύουν από Θέατρο Σκιών που αγγίζει την παράδοση του Καραγκιόζη, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν (4-8/12).
- 3ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Μια μοναδική εμπειρία μουσικής συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης. Με το Takis Barberis Group, τον πιανίστα Σάμι Αμίρη και τους καταξιωμένους μουσικούς του γκρουπ του, τον Κώστα Θεοδώρου και την ομάδα του, οι οποίοι θα συναντηθούν με κορυφαίους μουσικούς από το εξωτερικό (6-8/12).
- Borderline Festival ’14: Διεθνές φεστιβάλ, στην τέταρτη παρουσία του προσκαλεί σε ένα ανιχνευτικό παιχνίδι με τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους αναζητώντας την έκπληξη, το ατελές, το άνοιγμα σε ρήγματα προσωπικής γλώσσας και ερμηνείας (4-9/3).
- Σύνολο κρουστών Τύπανα: Ένα μαγευτικό ταξίδι στον ιδιαίτερο μουσικό κόσμο των κρουστών από το σύνολο Τύπανα που θα παρουσιάσει ένα σφαιρικό αφιέρωμα στην ιαπωνική σύνθεση για κρουστά, με έμφαση στους μεγάλους Ιάπωνες συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα (31/3).
- Ryoji Ikeda – Superposition: Ο κορυφαίος Ιάπωνας εικαστικός και συνθέτης έρχεται με δύο performers στη Στέγη και διασπά την ύλη, την εικόνα, τον ήχο και τις ανθρώπινες συμπεριφορές με ενέργεια και ένταση που δονούν το κοινό (8-9/4).

Ενδεικτικά ο ΧΟΡΟΣ στη Στέγη:

- Στο «recalculate», το νέο έργο της ομάδας Klokworks, τέσσερις χορευτές «αναζητούν την πορεία τους την οποία αλλάζουν διαρκώς καθώς η δράση τους δημιουργεί νέους προορισμούς». Η φόρμα, η δομή, η δράση, η λιτότητα και η αφαίρεση είναι τα ζητούμενα της «έρευνάς» τους (19/10).
- Οι Rosas της Αν Τερέζα Κέερσμακερ συναντούν το ensemble Ictus «και μας προσκαλούν σε μια περιδίνηση στα ατέρμονα μονοπάτια της σπείρας του χρόνου» (16/12).
- Στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1/2) παρουσιάζονται τέσσερις νέες παραγωγές από πέντε ανερχόμενους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Ο αυστραλός Paul Blackman και οι ελληνίδες Χριστίνα Γουζέλη, Λενιώ Κακλέα, Ελπίδα Ορφανίδου και Παναγιώτα Καλλιμάνη «διερευνούν τα όρια της χορευτικής έρευνας και δημιουργίας μέσα από απρόσμενες συνεργασίες, τολμηρούς πειραματισμούς και νέες οπτικές».
- Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη, με τη νέα, πολυαναμενόμενη δουλειά του, μία παραγωγή του ίδιου του Ιδρύματος (23/5-8/6).


Ενδεικτικά τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ στη Στέγη:

- Κριστιάν Μπολτάνσκι (από 8/10 μέχρι τις 12/1). Ένας εικαστικός θρύλος θα βρίσκεται στην πόλη μας, όχι απλά για να παρουσιάσει μία έκθεση, αλλά για να δημιουργήσει μία in situ-εγκατάσταση με υλικό του εμάς τους Αθηναίους και το βλέμμα μας. Ο μεγάλος γάλλος εικαστικός -εβραϊκής καταγωγής ας καλεί, όχι μόνο για να δούμε τα έργα του στην έκθεση «Βλέμματα», αλλά και για να ακούσουμε τον χτύπο της καρδιάς μας, που θα μπορούμε να πάρουμε μαζί μας σε cd εν είδει ηχητικού ντοκουμέντου. Δες έργα του ΕΔΏ....
- Ο Κ.Π. Καβάφης στον Εθνικό Κήπο - Οι Εικαστικοί Διάλογοι 2013 μεταμορφώνουν τον Εθνικό Κήπο σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Έργα νέα και πρωτότυπα με τη χρήση νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.) παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές, οι οποίες γίνονται πυξίδα για μια αλλιώτικη διαδρομή. Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά

Τέλος η Στέγη θα φιλοξενήσει και ενδιαφέροντα ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

-Φεστιβάλ της Σύγχρονης Ανεξάρτητης Βαλκανικής Σκηνής που θα πραγματοποιηθεί 5-16 Μαρτίου θα φιλοξενήσει παραστάσεις καλλιτεχνών από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια «ταράζουν» τη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έρχεται και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς για μια συζήτηση σχετικά με το έργο της (7/3).
- FFF – Fast Forward Festival: Νέες τεχνολογίες, νέα μέσα, νέες φόρμες: το θέατρο του μέλλοντος ξετυλίγεται σε απρόσμενους χώρους και στους δρόμους της Αθήνας. Επιστρατεύοντας ψηφιακές κάμερες, iPod, κινητά τηλέφωνα, Internet, τεχνικές του ντοκιμαντέρ και του μοντάζ… (28/4).

Για όλες τις παραστάσεις επισκεφθείτε το http://www.sgt.gr.

Χ.Τ.